2010. április 3., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 50. (913.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Az olcsóbb gáz politikai alku függvénye
Új szerződést köt a Nemzetközi Valutaalap Ukrajnával

A Podrobnosztyi értesülése szerint Igor Suvalov kijelentette: bizonyos feltételek mellett Ukrajna olcsóbban juthat az orosz gázhoz. A kecsegtető ajánlat az orosz első miniszterelnök-helyettes és Mikola Azarov ukrán kormányfő tanácskozásán hangzott le.

Suvalov jelezte: Moszkva bizonyos feltételek mellett hajlandó érdemben tárgyalni az engedményekről. Az egyik kritérium az, hogy Kijev csatlakozik a vámszövetséghez, emellett aktívan együttműködik az atomenergetika és a repülőgépgyártás terén. A hírportál szerint az első miniszterelnök-helyettes azt is szorgalmazta, hogy Ukrajna aktívabban vegyen részt a Független Államok Közössége keretein belüli integrációban.

Az orosz politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a vámszövetség a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) követelményeivel összhangban működik, s semmilyen szinten nem mond ellent az Európai Unió (EU) elveinek. Tehát, amennyiben Ukrajna szorosabbra fűzi kapcsolatait keleti szomszédjaival, azzal a nyugati integrációs törekvések nem sérülhetnek.

Oroszország abban érdekelt, hogy Ukrajna mind jelentősebb részt vállaljon az atomenergetikai és a repülőgépgyártás terén és az űrprogramba – erősítette meg Suvalov. A politikus azt is értésre adta, hogy a gáz árával kapcsolatban jelenleg a legfelső szinten folynak egyeztetések, ezért korai lenne konkrét számokat említeni, s minden azon múlik, sikerül-e tető alá hozni a két ország integrációját elmélyítő programot.

Az ukrán miniszterelnök az együttműködés fejlesztésének igenlése mellett a megbeszélésen nem tett konkrét ígéreteket. Elemzők szerint Azarov nyugaton is igyekszik tájékozódni, s az így szerzett információk birtokában alakítja ki kormánya álláspontját.

Erre utal az a tény is, hogy a kormányfő fogadta az Európa Tanács küldöttségét. A tanácskozáson elhangzott: Ukrajna új szerződést szeretne kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Azarov szerint erre elsősorban azért van szükség, mert a korábbi egyezmény nem tért ki az ország gazdasági reformjának finanszírozására.

Azarov kijelentette: amenynyiben a Valutaalap kész a fejlesztés anyagi támogatására, akkor Ukrajna azt meg is valósítja. Az ET képviselői megerősítették: támogatják az új szerződés aláírásának gondolatát, pozitívan értékelték azokat az erőfeszítéseket is, melyeket a kormány tesz az ET ukrajnai missziója munkájának segítése terén.

A Nemzetközi Valutaalap képviselője a tanácskozáson megelégedéssel konstatálta, hogy a pénzügyi és az energetikai tárca hozzáállásában szemléletbeli változás tapasztalható, ami nagyban megkönnyíti a további együttműködést.

A nyugati diplomaták üdvözölték a kabinet azon szándékát, hogy 2010 végére a költségvetés hiányát 6 százalékra kívánja csökkenteni. A Podrobnosztyi értesülése szerint az IMF már a jövő héten megküldi Kijevnek az új szerződés tervezetét.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó