2010. április 3., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 50. (913.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Vám és maffia

A három kárpátaljai vámhivatalnak vannak olyan munkatársai, akik tagjai a szervezett alvilágnak, jelentette ki egyik legutóbbi interjújában Igor Kaletnik.

Az Ukrán Állami Vámszolgálat vezetője elmondta, nem ismeri a határokon átnyúló kapcsolatokkal rendelkező csempészéssel foglalkozó bandák pontos számát, de biztosra veszi, valamennyiben közreműködnek vámtisztek.

– Biztosra veszem, hogy számos csempészbanda működik a régióban, melyek nem tudnának létezni a vámszolgálat egyes munkatársainak közreműködése nélkül – fejtette ki Igor Kaletnik. – Senki előtt nem titok, a Csapi, az Ungvári és a Nagyszőlősi Vámhivatalban több csoport alakult, melyek közül soknak maguk a vámosok a szervezői és irányítói. Sőt, a csempészáru értékesítésében is övék a főszerep.

Az országos vámszolgálat vezetője szerint a bűnözőkkel lepaktált kollégáit az sem zavarja, ha az országutakon a rendőrök olykor lefülelnek egy-egy nagyobb illegális szállítmányt. Jól tudják ugyanis, hogy bármilyen értékű áruról legyen szó, őket nem érheti baj, megússzák egy ejnye- bejnyével.

– A vámosok efféle eljárásával fel kell venni a harcot. Alapjaiban véve másként állunk hozzá ezentúl a vámszolgálat alkalmazottainak munkakörben elkövetett mulasztásához. A csempészárut átengedő vámosokat azonnali hatállyal elbocsátjuk és büntetőjogi felelősségre vonjuk – mondta Igor Kaletnik.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó