2010. április 3., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 50. (913.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Átveréstanulságok

Mióta világ a világ, április elseje az ugratások, átverések napja. Sokan jó előre törik a fejüket, hogyan tréfálják meg családtagjukat, barátjukat, ismerősüket. Mára a Kárpáti Igaz Szóban is hagyománnyá vált, hogy a bohóckodás világnapján (!) hasábjainkra varázsoljuk a Kész Átverést.

Tesszük ezt egyebek mellett azért is, mert meggyőződésünk, a mai rohanó, gondoktól terhelt, sokszor kilátástalannak tűnő világunkban igen nagy szükség van az oldottabb pillanatokra, az optimizmus erejére. A humor, a viccelődés igenis megszínesíti a szürke, sivár hétköznapok monotonitását. S ha ma még esetleg bosszankodunk, füstölgünk azon, hogy sikeresen beugrasztottak bennünket, holnap, persze, ha megfelelő humorérzékkel áldott meg minket a teremtő, már mosolyogni, kacagni fogunk. Önmagunkon is.

Visszatérve az eredeti gondolathoz: az idén is hűek maradtunk többesztendős hagyományainkhoz. A korábbiakban hol a mezőkaszonyi kun aranyat, hol a szinevéri szörnyet "fedeztük fel", a guti kerek erdő mélyére vizionáltuk az UMDSZ–KMKSZ csúcstalálkozót, Kárpátaljára hoztuk a Dakar rallyt, illetve Fertősalmásra invitáltuk sokunk kedvenc csapatát, a Fradit, hogy csak néhányat idézzünk korábbi beugratásaink közül.

A mostani április elsejei lapszámunkban öt kamu sztorit rejtettünk el a többi, hiteles cikkünk mellett. Olyan "aknákat", ha úgy tetszik árulkodó jeleket hagyva bennük, amelyeket a gyakorló és figyelmes olvasónak nyomban fel kellett (volna) fedeznie. Jelképes volt a cikkek "szerzője" is: Áprili S. Hugó (Á. S. H.). Az Áprili S. nem szorul különösebb magyarázatra, s a Hugó név sem, lévén, hogy elsején e ritka név viselői ünneplik neve napjukat. Mindezek ellenére az olvasói reakciók – tegyük hozzá: sajnos – felemásra sikeredtek. Sokan voltak, akik "fogták a jeleket", jót nevettek a tréfákon, voltak azonban olyanok is, akik felháborodtak rajtuk.

Mindennek több tanulsága van. Házon belül, szakmai tekintetben például csak megerősíti felelősségtudatunkat. Ismételten meggyőzött bennünket arról, hogy Önök árgus szemmel figyelik munkánkat és hitelesnek tartják mindazt, amit az újságpapírra vetünk. Ez pedig arra kötelez minket, hogy minden egyes cikk, információ megírása közben nagy alapossággal, körültekintéssel járjunk el, józan mérlegeléssel, objektivitással és megbízhatósággal, azaz a mindenkori alapértékünknek tekintett hitelességgel tájékoztassuk Önöket.

A másik, ami viszont már olvasóinkra vonatkozik, hogy zűrös, szélhámosokkal, rosszakarókkal erősen terhelt világunkban nem árt sokkal nagyobb körültekintéssel, tájékozódással, fenntartással, saját javunkat szolgáló egészséges gyanakvással fogadni a híreket, azaz meg kell tanulnunk az ocsút elválasztani a tiszta búzától. Ezzel kapcsolatosan "földrengéses, üzemanyagáras, komputervírusos és Sevcsenkós" mókáink is egyfajta alátámasztással, megerősítéssel szolgálnak.

Ám amíg a mi, évente egyszer elsütött tréfáink nem okoznak senkinek anyagi kárt, csak mosolyfakasztó célzatúak, addig a való világban észlelt átverések bizony gyakran pénztárcaapasztóak, egészségkárosítóak. És ennek már valóban a fele sem tréfa!

KISZó-reflexió

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó