2010. április 3., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 50. (913.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Gyerekeknek a sör is tilos

A közvélemény évek óta háborog amiatt, hogy az üzletekben, ifjúsági klubokban, szórakozóhelyeken a tizennyolc éven aluliak is szabadon vásárolhatnak alkoholt tartalmazó üdítőket, energiaitalokat. Pedig ezek az ártalmatlannak tűnő termékek legalább olyan veszedelmesek a fejlődő szervezet számára, mint például a sör. Fogyasztásukkal ugyanis a gyerekekben észrevétlenül alakulhat ki alkoholfüggőség.

Kevesen tudják, a média sem cikkezett róla, hogy létezik Ukrajnában egy, az idén februárban hatályba lépett törvény, mely szerint a kereskedők nem adhatnak el tizennyolc éven aluliaknak alacsony alkoholtartalmú üdítőket, puncsokat, sőt még sört sem.

Az új jogszabály – remélhetőleg be is fogják tartani – szigorúbb a szeszes italok fogyasztását illetően, sőt a dohányzást is korlátozni hivatott. Tilos alacsony szesztartalmú italokat, sört fogyasztani közterületen, parkokban, sportrendezvényeken, művelődési házakban, tömegközlekedési járműveken, távolsági járatokon. A kihágást elkövetőket 17-től 85 hrivnyáig terjedő pénzbírsággal sújthatják. Ugyanezzel számolhatnak a nyilvános helyeken részegen megjelenők is. A visszaesők büntetése például már 119 hrivnya.

A törvény megállapítja a kereskedők, a közétkeztetési helyek, büfék üzemeltetőinek felelősségét is. A fiatalkorúakat sörrel, alacsony alkoholtartalmú italokkal és cigarettával kiszolgáló vendéglősök, elárusítók 510-től 1700 hrivnyáig terjedő pénzbírsággal büntethetők. Indokolt esetben a hatóság a kereskedő ital- és dohányáru-készletét is lefoglalhatja.

Mit tehetnek az üzemeltetők? Nos, ha felmerül a gyanú, hogy az még nincs 18 éves, az előírás szerint kötelesek elkérni a fiatal személyi igazolványát. Ha nem tudja vagy nem akarja igazolni magát, tilos őt kiszolgálni.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó