2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Természetes immunerősítők

Számtalan népi bölcsesség kering arról, mely ételek, gyümölcsök, magvak, gyógynövények segítik elő az immunrendszer erősítését, védenek a fertőzések ellen. Egy részüket a tudomány is igazolta, az alábbiakban ezekből adunk közre egy válogatást.

Csiperkegomba

Nem szabad lebecsülni az egyszerű gomba jó tulajdonságait: sok szelént és antioxidánst tartalmaz. A szelén alacsony szintje növeli az influenzával való fertőződés kockázatát. A gombában található B-vitaminok, a riboflavin és a niacin az immunrendszert erősítik. Állatkísérletek szerint a gombának vírusölő, baktériumölő és daganatellenes hatása is van.

Káposzta

Szintén glutation-forrás. A káposzta nagy előnye, hogy a téli hónapokban is olcsó és könnyen elérhető vitaminforrás.

Mandula

A stressz káros hatásaitól védi az immunrendszert, napi egy marék mandula elfogyasztása az E-vitamin ajánlott mennyiségének a felét tartalmazza, van benne ezenkívül riboflavin és niacin.

Grépfrút

Igen sok C-vitamint tartalmaz, ám azt a tudomány még nem bizonyította, hogy a nátha és az influenza elleni védekezéshez elegendő-e az élelmiszerekkel bevitt C-vitamin. A grépfrút emellett flavonoidokat is tartalmaz, amelyek élénkítik az immunrendszer működését.

(Folytatjuk)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó