2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
A vitaminok erejével

Összeállításunkból megismerheti azokat a természetes anyagokat, melyek segítségével koplalás nélkül is formában maradhat!

Fehérje: kiváló zsírégetők. A testnek energiára van szüksége ahhoz, hogy a táplálékból származókat testazonos fehérjékké alakítsa – pl. az izomzat építéséhez –, ezt az energiát pedig a zsírraktárakból nyeri. A fehérjékben gazdag élelmiszerek – halak, sovány szárnyasok, tej, hüvelyesek – emiatt kiváló zsírégetők!

Egészséges zsírok: talán hihetetlenül hangzik, de a telítetlen zsírsavak segíthetnek a fogyásban. Ezek ugyanis normalizálják a leptin nevű "étvágyhormon" szintjét, ezáltal pedig azt is képesek szabályozni, mennyit eszünk. Fokozzák azoknak a hormonoknak és enzimeknek a termelődését, melyek serkentik a zsíranyagcserét és csökkentik a vér inzulinszintjét.

Karnitin: zsírszállító. A főként a sertés- és marhahúsban előforduló anyag előállítására az emberi szervezet is képes. A karnitin feladata a zsírmolekulák elszállítása az elégetésük helyére, vagyis az izomsejtekbe. Így aztán, ha rendszeresen és alaposan megdolgoztatja az izmait, a zsírraktárak is elkezdenek majd lebomlani. Segítsen a karni-tinnak ebben, és sportoljon rendszeresen!

Jód: az anyagcsere "üzemanyaga". A jód igen fontos a pajzsmirigy, vagyis az anyagcsere motorjának megfelelő működéséhez. Különben ugyanis a testünk ahelyett, hogy elégetné, eltárolja a zsírokat. Hetente 2-szer egyen tengeri halat, valamint használjon jódozott sót!

Magnézium: "bekapcsolja" a zsírégetést. Ez az ásványi anyag felelős a sejtek oxigénellátásáért, melynek segítségével aztán a zsírsejtekben lévő zsírok eléghetnek. Oxigén nélkül mindez lehetetlen, ahogy az izmok és az idegek működéséhez is szükség van rá. A napi rendszerességgel fogyasztott teljes kiőrlésű termékek, a zöldségek és a szója, illetve a magnéziumban gazdag ásványvíz révén egyaránt gondoskodhat az ásványi anyag megfelelő beviteléről.

C-vitamin: frissít és karcsúsít. Sokféle feladatot lát el a zsírlebontási folyamatban. Segítségével állítja elő a szervezet a zsírszállító karnitint, ugyanakkor noradrenalin sem termelődhet nélküle. Ez az a hormon, amely révén a testünk gyorsan energiához juthat a zsírsejtekből. Naponta fogyasszon el 1 g C-vitamint: remek forrásai a kivi, a brokkoli, a paprika, a spenót, a citrusfélék, az eper.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó