2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hogyan éljük túl a húsvétot gyomorrontás nélkül?

Régi probléma, hogy húsvét után megszaporodnak a gyomormérgezéses esetek, nő a diétázók száma. A leggyakoribb megbetegedés ilyenkor a hasnyálmirigy-gyulladás, de az epe-, vese-, illetve májbetegek is megsínylik az ünneppel járó rendszertelen, bőséges táplálkozást. Hogyan ünnepelhetünk úgy, hogy végül ne kerüljünk orvoshoz? Erről Mihajlec Gréta családorvost kérdeztük.

– Mire érdemes figyelnünk a húsvéti menü elkészítésénél, hogy az ünnep ne gyomorbántalmakkal végződjön?

– Ünneprontás lenne, ha azt mondanám, felejtsük el az ilyenkor megszokott, hagyományos ételeket. Nemcsak az a probléma, hogy mit eszünk, hanem az is, hogyan. A húsvéti táplálkozásban az a legegészségtelenebb, hogy állandóan, teljesen rendszertelenül eszünk. Ezért az érzékenyebbeknek azt ajánlom, tartsanak szünetet az étkezések között. Legalább 3-4 órán keresztül egyáltalán ne egyenek. Az is jó lenne, ha a vendéglátók sem erőltetnék a kóstolgatást. Persze, az illem azt diktálja, hogy kínáljanak, de ha látják, hogy valakinek kifejezetten roszszat tesz egy újabb adag ennivaló, fogadják el a visszautasítást.

– Mik tesznek kifejezetten jót egy nehezebb menü után?

– Leginkább a keserű fogások ellensúlyozzák a zsírosakat, mint a retek, a grépfrút, az alkoholmentes sör, vagy a cikóriakávé, mivel ezek epeelválasztás-fokozó hatásúak. A vendégvárásra készített ételek esetében is lehet olyan alternatívát találni, amely kevésbé megterhelő. Igaz, hogy húsvét táján még nincs annyi friss gyümölcs, zöldség, de például az aszalt gyümölcsök is kiválóan helyettesíthetik az édességeket. Érdemes kipróbálni a héjastul felszeletelt citrusféléket közvetlenül az étkezés után. Aki túl keserűnek találja, cukrozhatja is, még így is egészségesebb a süteményeknél. Nem kell lemondani a húsvéti sütés-főzésről, de nem árt a hagyományos ételek mellett választani valami könnyebbet is.

– Mit lehet tenni, ha valaki érzi, hogy túlterhelte a gyomrát?

– Ha már megtörtént a baj, a legjobb amit tehetünk, a koplalás. Ilyenkor semmi nem segít jobban, mint az, ha csak vizet iszunk és hagyjuk, hogy kiürüljön a fölösleges táplálék a szervezetünkből.

Húsvét után általában ugrásszerűen megnő a fogyókúrázók száma. Ha valakinek súlyproblémái vannak, de nem akarja megfosztani magát az ünneplés örömeitől, megengedheti magának, hogy a vendégeskedéskor egyen, de az előtte, vagy az utána következő nap tartson szünetet. A lényeg, hogy ne egyfolytában egyen, hanem alakítson ki egy rendszert.

– Mi a helyzet az alkoholos italokkal?

– Gyengébb italra ihatunk erősebbet, de fordítva nem. Modortalanság viszont, ha vendéglátóként erőltetjük az ivást. Mindenki érzi, mennyi esik jól a szervezetének.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó