2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Új szponzorral és sztárfocistával erősít a Zaki

Szenzációs bejelentések rázták meg vidékünk labdarúgóéletét. Az elmúlt években az élvonal és a másodosztály között liftező FK Zakarpattya jövőjét európai porondon képzelik el, miután biztossá vált, hogy a katasztrófa-elhárítási minisztérium hivatalos gárdája lett. Szakemberek szerint ezzel megszűnnek a filléres gondok a csapat háza táján és a következő szezonban akár a bajnoki címért is harcba szállhatnak. Ennél is bombasztikusabb hír, amelyet már a nemzetközi sajtó is megszellőztetett, hogy az aranylabdás Andrij Sevcsenko határozatlan időre a klubhoz igazol.

Üzent a Zaki-riválisoknak és a szurkolóknak: megelőzni, menteni és segíteni. Az ukrán katasztrófa-elhárítási minisztérium szlogenje nem véletlenül került a labdarúgócsapat új mezére. Az ungvári származású klubtulajdonos, Sufrics Nesztor, akit nemrég neveztek ki a katasztrófa-elhárítási tárca élére, tegnap hivatalosan is bejelentette, az FK Zakarpattya a minisztérium hivatalos gárdájává avanzsál. Sufrics azt ígérte, hogy a minisztérium rendezi a Zaki adósságait és 2015 végére új sportcentrumot épít a jelenlegi Avangard-stadion helyén. A klubszíneket, sőt, a címert is lecserélik. A ukrán állam öt évig 3,45 milliárd hrivnyával támogatja a csapatot.

Új korszak kezdődik tehát a labdarúgócsapat életében. Hosszú, kínkeserves időszak után az Ung-parti gárda ismét biztos anyagi háttérrel a bajnoki cím megszerzésére és nemzetközi porondra pályázik. Igaz, most még a Zaki a kiesőzónában szenved. A régi-új tulajdonos azonban kampányt hirdetett, s reméli, a csapat utoljára bukdácsol az ukrán Premier Liga alsóházában.

– Az a célunk, hogy a pályán és azon kívül is sikereket érjünk el, hírnevet szerezzünk a méltatlanul alábecsült együttesnek – mondta Sufrics Nesztor. A klub új kampánya a labdarúgókhoz is szól, akiknek az a feladatuk, hogy életben tartsák a reményt és megmeneküljenek a kieséstől. A szurkolók felé az az üzenet, hogy töltsék meg újra az Avangard- stadion lelátóit. Abban bíznak, hogy új szponzorok jelennek meg a gárda háza táján. Egy már most biztos, a védő- és munkaruhát gyártó cég a Surranó Kft., amely egyébként a katasztrófavédelem beszállítója. A zakisoknak új, narancssárga mezt készített, melyre felkerül a szlogen és a címer.

– A csapat meze teljes mértékben az "MNSZ"- egyenruhára hasonlít. A focisták kérték, hogy az életmentőkére hasonlítson, ezzel is szeretnének tisztelegni bátorságuk előtt – mesélte Volodimir Szpecogyesda, a Surranó sportmenedzsere. Az új öltözékben – amelyet az a Robert Irschara tervezett, aki az Arsenalnak, a Barcelonának és a Portónak is készített mezt – a tegnap esti ukrán bányászválogatott elleni találkozón mutatkoztak be a Zaki labdarúgói.

Ám ennél is nagyobb durranás, hogy a klubnak sikerült leigazolni a 2004-ben Aranylabdát nyert klasszis Andrij Sevcsenkót. A hosszú ideje titokban tartott tranzakciót Sevcsenko felesége, Kristen Pazik szivárogtatta ki. Az amerikai modell egy kijevi szépségszalonban szólta el magát, mikor a Kárpátokban épülő 60 szobás Erzsébet-korabeli kastélyukról áradozott. Ekkor döntött úgy a klubvezetés, hogy hivatalosan is nyilvánosságra hozza az igazolást.

– Egy olyan játékosnak, mint ő, a klub ajtaja mindig nyitva áll. Ha továbbra is a legmagasabb szinten akarja folytatni a labdarúgást, mi megadjuk neki a lehetőséget – adott ki sajtóközleményt a klub.

Sevcsenko pályafutását a Dinamo Kijevnél kezdte. Az európai focielit akkor figyelt fel rá igazán, amikor egy FC Bacelona–Dinamo Kijev Bajnokok Ligája mérkőzésen mesterhármast jegyzett. Sevcsenko 1999 után tavaly ismét a fővárosiakhoz igazolt, miután a Chelsea, amely 2006-ban vásárolta meg a Milantól, az ukrán szupersztárral lényegében nem tudott mit kezdeni . Angliában nem sikerült azt a teljesítményt nyújtania, mint amit előtte, így 2008-ban visszaadták kölcsönbe a Milanhoz, de már ott sem ment annyira a játék, mint korábban, amikor 2003-ban BL-t, egy évvel később pedig Aranylabdát nyert.

Ám úgy tudjuk, a Jatohinszki járás Dvirkivscsina nevű falujában született klasszis, mielőtt családjával a fővárosba költözött, rövid ideig Kárpátalján élt. Az akkor kilencesztendős Seva itt kezdte rúgni a bőrgolyót, és már akkor kijelentette: egyszer visszatér és hírnevet szerez a vidék labdarúgásának. Az ukrán élvonal egy héttel ezelőtti FK Zakar-pattya–Dinamo Kijev mérkőzésen törtek rá a gyerekkori élmények és ekkor határozott úgy, hogy a Zakiban töltené pályafutása utolsó éveit. Sevcsenko azt sem tartja kizártnak, hogy miután szögre akasztja a stoplist, a Zakarpattya szakmai stábját segítené. A pályafutása során elképesztő meccs/gól átlagot produkáló labdarúgóban valószínűleg már nincs benne a feltámadás, ugyanakkor 34 évesen az ukrán Premier Ligában a Zaki színeiben vidáman lövöldözheti a gólokat.

A Dinamo Kijev nagyhatalmú elnöke, Igor Szurkisz, természetesen nem repesett a csatára eligazolásának hírétől, ám a katasztrófa-elhárítási minisztérium támogatását élvező ungvári klub olyan ajánlattal állt elő, mely meglágyította szívét és elengedte Sevát. Arra vonatkozó információk egyelőre nem szivárogtak ki, mennyiért hajlandó Zaki-színekben pályára lépni az ukrán sztárfocista.

Ezek tudatában akár arra is készülhetünk, hogy a jövőben Európa topcsapatai látogatnak Ungvárra az Európa Liga vagy épp a Bajnokok Ligája kupasorozat keretében.

Áprili S. Hugó

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó