2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Vigyázat, átverés!

Az április elsejei átverések nemcsak napjainkban hódítanak. A történelemben már évszázadokkal ezelőtt is feltűntek, de a tudomány és korunk vívmánya, az internet sem kivétel ez alól. Alábbi összeállításunkban ezekből válogattunk.

Hétköznapi ugratások

A grúz televízió az idén március 13-án álhírt generált, amely hatalmas pánikot és felháborodást keltett a volt szovjet tagköztársaságban. A kormánypárti Imedi televízió tudósítása szerint orosz tankok rohanták le az országot, Mihail Szaakasvili elnököt pedig meggyilkolták. A hír hallatán az alig 18 hónappal ezelőtt befejezett valódi háború emlékei miatt a lakosság egy része rövid idő alatt összepakolva menekült otthonából, sokakat szívrohamszerű tünetekkel vittek kórházba. A televízió állítólag a lehetséges események felvázolásának szánta a riportot. A történet végére David Cracknell – azóta már a grúz kormánynak dolgozó – külföldi tudósító tett pontot, aki röviden csak ennyit üzent az újságíróknak: "Nem igaz".

2009 egyik legfurcsább története szintén az Egyesült Államokhoz köthető. Észak-Colorádóban elszabadult egy héliumhajtású ballon, kosarában a hatéves Falcon Heele-vel – legalábbis ezt állították a szülők. A hatóságok rövid időre még a denveri nemzetközi repülőtéren is leállították a forgalmat. Később kiderült, a fiú a padláson bujkált, a szülei így akartak hírverést csinálni egy készülő valóság-shownak.

1999-ben egy oregoni rádió műsorvezetője azt közölte, hogy átszakadt az Ochoco gát és emberéleteket veszélyeztet az ár. Az álhírt az tette hihetővé, hogy nem sokkal azelőtt valóban komoly károkat okozott az árvíz a vidéken.

A Sports Illustrated magazin egyik 1985-ben megjelent számához kapcsolódik a következő átverés. A lap kitalált egy Sidd Finch nevű baseball játékost, aki egy tibeti kolostorban mesteri dobótechnikát sajátított el, és 168 km/ órás sebességgel tud dobni. Az álhírt a bolondok napjára eszelte ki az újság és olyan sikeres lett, hogy a "finch" szó az Oxford szótáraiban azóta apró hazugság értelemben szerepel.

A minden idők legnagyobb átverésének számít Orson Welles 1938-as története. Az amerikai rádióhallgatókkal elhitette, hogy földönkívüliek támadtak a bolygóra, holott csak H. G. Wells Világok harca című regényét olvasták fel. A kutatások szerint a CBS adását 6 millióan hallgatták, ebből 1,7 millióan komolyan is vették a műsort, és 1,2 millióan valóban megijedtek.

Történelmi kacsák

A Romanov család rejtélyes körülmények között eltűnt lányának története. Anasztázia, II. Miklós cár lánya vélhetően 17 évesen halt meg, ismeretlen körülmények között. A pletykák szerint azonban elmenekült. Ennek nyomán próbálkozott a világon több mint 10 nő azzal, hogy bebizonyítsa, ő az eltűnt hercegnő. Közülük a legkitartóbb volt Németországban Anna Anderson, aki 32 éven át akarta elhitetni magáról, hogy ő a trónörökös.

Az úgynevezett piltdown-i ember – egy lelet, amelyről az 1912-es megtalálást követően 40 évig úgy gondolták, hogy az ember evolúciójának hiányzó, a majom és az ember közötti, láncszeme. 1953-ban derült ki, hogy a koponyát utólag rakták össze. Tudományos körökben azóta szállóigévé vált a "piltdown-i ember" kifejezés a hamis kutatásokra.

Egy igazi kocsmai pletyka, amely leginkább egy nagy mese a történelem egyik leghíresebb alacsony férfijáról. 1814-ben egy magát De Bourg ezredesnek nevező férfi egy doveri pubban elhíresztelte, hogy Napóleont meggyilkolták. Ez a háború végét jelentette volna, tehát a tőzsdén égbe szökött a nemrég bevezetett állami kötvény ára. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Napóleon hét évvel később halt meg Szent Ilona szigetén.

1700-ban vetették papírra a férfinak öltözött nőni pápa esetét, mely később hamisnak bizonyult, igaz sokan még ma is hisznek benne.

Internetes hoax-ok

Az elektronikus levelek között volt már olyan, ami arról adott hírt, hogy egyik vagy másik mobiltelefon-gyártó ingyen készülékeket osztogat, s, hogy az e-mail továbbításáért személyesen Bill Gates fizet néhány dollárt. Vagy például, hogy ha nem csökkentjük a legnagyobb azonnali üzenetküldő szolgáltatás használatát, túlterheltség miatt megszüntetik azt. Egy másik üzenetben arról értesítenek, hová telepített a rendőrség állandó sebességmérő készülékeket. A sokszor rendkívül ötletes hoax-okat gyakran képekkel is kiegészítik, így még hihetőbb lesz a megtévesztés.

A szöveges hoax-ok mellett egyre jobban terjednek a valódinak kikiáltott fényképekre épülő átverések. A múzeum oldalain megcsodálhatjuk azokat a képeket, amelyekről sokáig nem lehetett eldönteni, valóban igaziak-e. Érdekes felfedezés, hogy a manipulált fényképek nem a számítógépes képszerkesztő programokkal jelentek meg. A fotók között olyat is találhatunk, amelyik az amerikai polgárháború idején készült, és csak egy 1975-ös elemzés után derült ki, hogy készítőjük csalt egy kicsit. A korabeli fotós az akkor még ismeretlen képszerkesztés helyett a beállítást manipulálta. Két különböző lövészárokban készült felvételen is ugyanaz a halott katona látható, amire csak az lehet a magyarázat, hogy a drámai hatás kedvéért a fényképész más helyszínre is elvitte a holttestet.

Az átveréseket legtöbbször fotókkal is alátámasztják. Mint például a mintegy 50 kilós cica, mely azért nőtt ekkorára, mivel tulajdonosa az Atomic Energy of Canada Limitednél dolgozott. A nukleáris sugárzással fűszerezett történet sokak számára hihetőnek bizonyult, amíg ki nem derült, hogy a macska gazdája egy kis Photoshop-gyakorlat során készítette a képet, amelyről saját bevallása szerint nem gondolta volna, hogy bárki valósnak hiszi majd. Hasonló történet volt Hogzilláé, a féltonnás, három és fél méteres vaddisznóé is.

Tudományos megtévesztések

Johann Bering német fizikus egy sor hihetetlen fosszíliát talált, amelyekről nagysikerű tudományos könyvet írt. Aztán kiderült, hogy kollégái tréfálták meg, ők készítették kőből a kis, "ősréginek" beállított rovarokat, virágokat, leveleket, gyíkokat.

Nem kevésbé érdekes azonban a "cardiffi óriás" esete sem: a "megkövesedett, három méternél magasabb férfit 1869-ben találták egy New York állambeli farmon. Tudományos elemzések készültek róla, majd rájöttek, hogy közönséges szobor.

1912-ben az angliai Sussexben Charles Dawson nevű amatőr paleontológus egy koponyát és egy állkapcsot "talált", amely szenzációt keltett, mivel úgy tűnt, hogy az emberré válás folyamatának hiányzó láncszemét jelentette. Negyven évig hittek benne, míg felfedezték, hogy a koponya középkori eredetű, az állkapocs pedig orángutáné volt.

Nem hamisító, hanem inkább tréfamester volt Cohausen német fizikus-orvos, aki a XVIII. században írt egy Hermippus redivivus című kézikönyvet, amelyben felfedte a halhatatlanság elérésének titkát: a recept egyszerű volt, csak be kellett lélegezni hozzá egy üvegbe összegyűjtött szűzleányi leheletet. A szerző a kézirat utolsó lapjain azonban bevallotta, hogy tréfált.

A XX. század tréfája a spagettifa. 1957-ben a BBC Panorama című műsorában közölte egy svájci család képét, amint éppen friss tésztát szednek egy növényről. Áprilisi tréfa volt, de a New York Scientist be akarta venni a "tréfás tudomány hét csodája" közé.

A múlt év októberében Lettország területén becsapódó hatalmas meteoritról szóló hírek nemzetközi érdeklődést váltottak ki. Beszámolók szerint több mint kilenc méter átmérőjű, három méter mély füstölgő kráter azután keletkezett, hogy egy azonosítatlan tárgy csapódott a földbe az ország északi vidékén. A "becsapódás" helyszíne egy földbirtokon van, a tulajdonos hasznot húzva a vélt meteoritból belépőt kezdett szedni, a kíváncsiskodók egy latért tekinthették meg a krátert.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó