2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-tár
Új vezető az egészségügy élén

Régi-új vezetője van a megyei egészségügyi főosztálynak. Roman Snicert kedden iktatta be hivatalába a megyei közigazgatás elnöke. A főegészségügyis Perecsenyben született, s az Ungvári Állami Egyetem orvosi karán szerzett diplomát. Három évig a megyei kórház, 2002 és 2005 között a megyei főosztály, majd az Ungvári Nemzeti Egyetem katonai orvostudományi tanszékének élén állt.

Kishatárátlépővel Romániába

Rövidesen Romániába is kishatárátlépővel utazhatnak a Kárpátalján élők, mondta el egy fórumon Dorin Popescu, a szomszédos ország csernovici főkonzulja. Már évek óta folynak az erre vonatkozó tárgyalások és közel van a megállapodás aláírása. Azt még nem döntötték el, a határ menti régióban mekkora területet érint majd a kedvezmény, de az bizonyos, hogy a határátlépéshez nem lesz szükség kizárólag vízumra. A két ország közötti tárgyalásokon szó van a kárpátaljai román konzuli képviselet megnyitásáról is.

Hetedik az UNE

Az Ukrajnában működő 26 egyetem rangsorolásában a tavalyi tizedikről idén a hetedik helyre lépett előre az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE). Ezt az eredményt hirdették ki azon a tanácskozáson, amelyre a napokban került sor a fővárosban. A fórumon az oktató munka mellett a tudományos és kutatói, illetve innovációs tevékenységet is figyelembe vették. A Kárpátaljai Állami Egyetem szintén bekerült a rangsorba, a 25. helyen jegyzik.

Beregi diakóniai találkozó

Addig szolgálj, amíg teheted – hívogatták a találkozóra a Kárpátaljai Református Egyház Beregi Egyházmegyéjének már gyakorló és jövőbeni önkéntes diakónusait a balazséri Béthel Konferenciaközpontban szervezett csendesdélelőttre. Ezúttal elsősorban azoknak szerettek volna segítséget adni, akik eddig még nem tudták eldönteni, milyen területen is szolgáljanak. Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház fődiakónusa korábbi és jelenlegi tevékenységüket ismertette.

Sonkatolvajok

Egyesek nem költenek pénzt az ünnepi enni- és innivalóra, hanem a beszerzés törvénytelen módját választva ellopják a húsvéti sonkát, kolbászt. Beregszászban például az ajtózár feltörésével hatolt be valaki az egyik lakos otthonába. A tettes tönkretette a család számítógépét, majd kiürítette az éléskamrát. A húsvéti asztalra szánt szeszes italokat és füstölt húskészítményeket vitte el.

Gyarapodott a koalíció

Huszonöt új tagja van az államfőt támogató parlamenti koalíciónak, ennek ellenére csak hárommal gyarapodott a többség – állapítja meg a Podrobnosztyi.

A rejtélyesnek tűnő feladvány megoldása egyszerű. A Régiók Pártjának huszonkét képviselője, mivel kormányzati feladatkört kapott, visszaadta mandátumát, s helyükre a pártlistáról újakat delegáltak. Rajtuk kívül csatlakozott a többséghez két BJUT-os: Valentin Zubov és Oleg Malics, valamint Szerhij Vaszilenko, aki a Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem listáján került a törvényhozásba.

Az ukrán bankok a leggyengébbek

A Gyelo értesülése szerint az ukrán bankok nem csupán Európában, de a világ pénzintézeteinek sorában is a leggyengébbek közé tartoznak.

A felmérések arról tanúskodnak, hogy 2009-ben jelentősen csökkent az ukrajnai bankok aktívuma, s 2010-re a problematikus hitelek aránya a duplájára nőtt. Említésre érdemes, hogy 2009 minden tekintetben az ország pénzintézeteinek fekete éve volt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó