2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Az árvízveszély nem múlt el

Csökkent, de még nem múlt el Ukrajnában az árvízveszély, mondta el keddi sajtótájékoztatóján Sufrics Nesztor. Ukrajna katasztrófa-elhárítási minisztere szerint jelenleg elsősorban Csernyihiv megyében és Kijev egyes negyedeiben vannak elöntéssel fenyegetett területek.

A Dnyeperen és a Desznán az előrejelzés szerint április tizedikére várják a nagyobb árhullám levonulását. A legkritikusabbá azonban a Duna alsó szakaszán válhat a helyzet, ahol napról napra emelkedik a vízszint. Sufrics szerint a veszélyeztetett megyékben, melyek sorában Kárpátalja nem szerepel, az éjszakai fagyok lassítják a hó olvadását, ami jótékony hatással van az árvízi helyzetre. Számos ukrajnai folyón, valamint a kijevi víztározón e napokban várható az összefüggő jégpáncél töredezése és a zajlás. A torlaszok keletkezésével lakott helyek kerülhetnek veszélybe.

A tárcavezető köszönetet mondott a belügyi szerveknek és a védelmi minisztériumnak a segítőkészségért. A veszélyeztetett területeken ugyanis helikoptereket és kétéltű katonai járműveket bocsátottak a katasztrófa-elhárítók rendelkezésére, hogy az elöntött területekről a lehető legrövidebb időn belül kimenekíthessék a lakosságot. A miniszter úgy véli, minden szükséges óvintézkedést megtettek.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó