2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Mezőgazdaság – még nincs vége a válságnak

Bár Julija Timosenko már február közepén azt hangsúlyozta, hogy az ukrán mezőgazdaság kilábalt a válságból, úgy tűnik, az akkor még miniszterelnök gázhercegnő ebben is tévedett.

A tervek szerint ebben az évben Ukrajnában 43,5 millió tonna szemes terményt takarítanak be, több mint hárommillió tonna húst és közel tizenkétmillió tonna tejet termelnek. A tavaszi mezőgazdasági munkálatokra az állam huszonnégymilliárd hrivnyát fordít. A kora tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt a szakemberek szerint vázoltak enyhén túlzottak, ám távolról sem ez az agrárium legnagyobb problémája. Sokkal komolyabb gond, hogy az ágazat szinte minden mutató tekintetében elmarad az európai színvonaltól. A műszaki berendezések, a termelési rendszerek elavultak. A belső piaci értékesítési forma esetleges, kiszámíthatatlan, sem a gazdálkodó, sem pedig a fogyasztó érdekeit nem szolgálja. A haszon legnagyobb része a viszonteladóknál keletkezik. Ez pedig egészségtelen, s a termelés helyett a spekulációt ösztönzi. Ennek következtében csökken a vetésterület, s – a fentebb említettek miatt – az átlagtermés növekedése nem képes kompenzálni az így keletkező kiadást.

Az előrejelzők tehát bizakodóak. Az már annál kevésbé biztató, hogy egy év alatt a gabona felvásárlási ára 38, a napraforgóé 52, a burgonyáé 17, a zöldségféléké 64, a tojásé 24 százalékkal emelkedett. Ezekhez képest a hús kétszázalékos drágulása szinte elhanyagolható.

Hogy az új kormányzat felismerte a mezőgazdaság egészében fennálló problémákat, azt az a tény is jelzi, hogy Ukrajna halasztást kért a Kereskedelmi Világszervezettől egyes agráripari ágazatok adaptációjára. Az UNIAN értesülése szerint Mikola Priszjazsnyuk elsősorban a hús- és tejtermékek előállítására vonatkozó kritériumok alóli mentességet szorgalmazza. A tárca vezetője azt is elmondta, hogy a dél-koreai mintát kívánják követni, ám a halasztás nem mentesíti az országot a szükséges intézkedések, korszerűsítési teendők elvégzése alól. Ezek nem csupán a világszervezet követelményei, hanem az ágazat, végeredményben az ország érdeke.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó