2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Béreink, munkahelyeink

A legfrissebb felmérések szerint Kárpátalján hivatalosan valamivel több mint kétszázezren rendelkeznek munkahellyel. Átlagos bruttó havi jövedelmük meghaladja az ezerötszáz hrivnyát.

Annak ellenére, hogy a bérek nominális tétele folyamatosan növekedő tendenciát mutat, reál-, azaz vásárlói értéke rohamosan csökken. Amit egy évvel ezelőtt még száz hrivnyáért megvehettünk, azért ma legalább százötvenet kell fizetnünk. Sőt, ennél kirívóbb példákkal is találkozhatunk a minden- napok során.

A legnagyobb mértékű értékcsökkenés az oktatási intézmények, a közlekedési, az ipari és az építkezési vállatok alkalmazottainál, illetve a szálloda- és szolgáltatóiparban következett be. Ezzel szemben a kereskedelemben, a gépkocsijavító iparban és a távközlésben, valamint a kultúra, a művészetek és a sport terén – ami egyébként erősen megkérdőjelezendő! – emelkedést rögzítenek a statisztikai adatok.

Csak néhány példát kiragadva a gazdasági szférából, elmondható, hogy míg a pénzintézetekben, valamint a járási és a megyei közigazgatás osztályain és főosztályain dolgozók több mint kétezer, de inkább kétezer-ötszáz körüli összeget visznek haza havonta, addig a mezőgazdaságban tevékenykedők, illetve a szállodaiparban dolgozók alig ezret, de inkább kevesebbet (utóbbiak esetében a borravalók összegéről nem szól a fáma – a szerző).

Amennyiben a megye különböző régióit és városait vesszük górcső alá, megállapíthatjuk, hogy Ungváron, Csapon és az Ungvári járás egyes frekventált helyein a legmagasabbak a bérek – 1700 és 1900 hrivnya között mozognak –, megközelítőleg huszonöt százalékkal haladják meg a többi térségben dolgozók havi kereseteit. Az ellenpólus az Ilosvai járás, ahol egy személy bruttó átlagkeresete nem sokkal több ezerkétszáz hrivnyánál.

Persze sokszor mindez csak elmélet, mert a gyakorlatban még mindig gyakorta az az eléggé el nem ítélhető helyzet uralkodik, hogy az alkalmazottak nem kapják meg időben járandóságukat. A megyei bérhátralék a legutóbb mért adatok szerint meghaladja a tizenötmillió hrivnyát, ami ugyan kevesebb az egy évvel korábbi huszonhárom milliónál, de még mindig igen jelentős. Mindettől a beregszászi járási, az ungvári és a munkácsi dolgozók szenvednek a leginkább.

Visszahúzó tényező továbbá az egész világot és Kárpátalját is sújtó gazdasági-pénzügyi válság, amelynek következtében vidékünkön is több mint nyolcvan vállalat ment tönkre. Az ez év elejétől tapasztalható némi élénkülés talán reményt ad arra, hogy ha nem is egy-két hónapon belül, de idővel ezen a téren is rendeződnek dolgaink, amit az is igazol, hogy a megyei foglalkoztatási központ tájékoztatása szerint az idén már közel négyezer munkanélküli talált magának új állást.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó