2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Emelt szintű érettségi: öröm és ujjongás

Mint ismert, az új elnök és a kormány hatalomra kerülése óta a korábbinál merőben más nemzetiségpolitika körvonalazódik az országban. Ennek jegyében jelentette be Dmitro Tabacsnik oktatási és tudományos miniszter, hogy a tanulók anyanyelvükön tehetik le az emelt szintű érettségit. Az erről szóló rendelet március 25-én már meg is született.

– A történtek bizonyítják: az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek (UMDSZ) igenis érdemes volt szövetséget kötnie mind az ugyancsak országos orosz és román tömörüléssel, mind pedig Viktor Janukoviccsal – mondja Ambrus Pál, a Técsői Református Líceum igazgatója. – Egyben arra is rámutatnak: mindaz, miről a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetése az elnökválasztás előtt és alatt beszélt, nevezetesen hogy nem érdemes az elnökkel aláírni a szerződést, merthogy abban semmi konkrétum nincs, légből kapott és hamis volt. Azt hiszem, mára minden értelmes emberben nyilvánvalóvá vált, ki is képviseli érdemben a közösség érdekeit. Hogy ki az, aki csak beszél, ködösít, kétértelmű megnyilatkozásokat tesz, és ki az, aki valójában cselekszik. Túlzás nélkül állítható: a kárpátaljai magyarság az UMDSZ-nek köszönheti a pozitív fordulatot. Igaz, hogy mi kevesebbet propagálunk, nyilatkozunk, de lényegesen többet teszünk, s az általunk végzett munkának megvan az eredménye. Bízom benne, hogy vízválasztóhoz érkeztünk, az emberek elkezdenek látni is, nem csak nézni.

– A tanulók körében milyen visszhangot váltott ki a miniszter döntése?

– Ujjongtak! Az emelt szintű érettségit ugyanis szorongva várták. Tudomásom van arról, hogy többen megkérdőjelezték annak értelmét, hogy beadták a jelentkezésüket. Nem vonták vissza, egyszerűen nem akartak elmenni a vizsgákra. Most ez a hozzáállás megváltozott. Nagyon fontos, hogy a minisztérium április 8-ig kitolta a jelentkezés határidejét. Így lehetővé vált, hogy mindenki ellenőrizze, korábban mit írt be. Intézményünkben is van olyan tanuló, aki elfelejtett szótárt kérni – ugyebár ez automatikusan azt jelenti, hogy anyanyelvén kapja meg a kérdéseket –, most ezt pótolhatja. Szakmai szempontból annak is örülni lehet, hogy ha valaki reál szakon szeretne továbbtanulni, ukrán nyelv és irodalomból már száz pont is elegendő. Líceumunkban korábban többen is 122,5 pontot szereztek, ami akkor kevés volt, most viszont bőven elegendő.

Mint azt Ambrus Pál megjegyezte, bízik benne, hogy megfordul a korábbi tendencia, és a magyar szülők anyanyelvű intézményt választanak gyermekük számára. Az emelt szintű érettségi immár nem akadály, és nyugodtan megnézhetik, hogy az ukrán és korábban a magyar iskolában milyen előmenetele volt a gyermeküknek. Tapasztalata szerint viszont az ukrán intézmények mindent megtesznek, hogy az ott tanulók maradjanak.

– Vártuk a változást, és az be is következett. Az, hogy a gyerekek anyanyelven tehetik le az emelt szintűt, nagyon jó, és mindenki számára nagy megkönnyebbülést jelent – válaszolta megkeresésünkre Kristofori Olga, a Munkácsi Szent István Római Katolikus Líceum igazgatója. – A gyerekek előtt felcsillant a remény, hogy valóban a tudásuk alapján dől el, bekerülnek-e a felsőoktatásba. Az intézkedés azt is bizonyítja, hogy a szülőknek igenis érdemes anyanyelven taníttatni gyereküket. Bízom benne, hogy a líceumunkba is többen fognak jelentkezni. Egyébként szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha a tanulók az emelt szintű érettségin ukrán nyelv és irodalom helyett magyar nyelvből vizsgázhatnának. Egy ilyen rendeletre is szükség lenne.

Majoros Mónika, a Sislóci Dobó István Középiskola igazgatója beszélgetésünkkor nem titkolta: az elmúlt két évben számos magyar szülő az intézmény ukrán tannyelvű osztályába íratta gyermekét. Az idén visszaállhat a régi, természetes rend, arra ugyanakkor nem számít, hogy ezeket a tanulókat a magyar osztályokba vezetnék át.

Az új, az anyanyelven történő emelt szintű érettségi lehetővé tétele Ung-vidéken is nagy reményeket keltett a szülőkben, tanulókban és tanárokban egyaránt. Majoros Mónika is örömtelinek nevezte, hogy az UMDSZ és Viktor Janukovics között megkötött szerződésnek van foganatja. Végzőseik nagy része részt vesz a tesztíráson.

A Beregszászi Járási Oktatási Osztály tegnap kapta meg a hivatalos értesítést, mely szerint április 8-ig meghosszabbították az emelt szintű érettségire való jelentkezés határidejét, s azt elküldték a régió valamennyi iskolaigazgatójának.

– Azok számára, akik tovább szeretnének tanulni, elegendő idejük volt arra, hogy jelentkezzenek az emelt szintű érettségire. S a határidő kitolásával viszont ellenőrizhetik: a kérvény kitöltésekor igényeltek-e szótárt vagy sem. Ennek alapján automatikusan megkapják a feladatok fordításait – mondja Babják Edit módszerész. – A regisztráció után minden tanuló kapott egy szertifikátot, amit a kóddal és jelszóval az interneten ellenőrizni tud. Ez ma már nem gond, hiszen a járás valamennyi iskolájában lehetőség van a világhálóra való kapcsolódásra. Amennyiben mégsem kért szótárt, meg kell keresnie a regisztrátort.

Tóth Viktor

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökségének NYILATKOZATA

az anyanyelven történő tesztírás engedélyezésével kapcsolatban

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége örömmel állapítja meg, hogy hivatalos közlését követően hatályba lépett Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának 238. sz., 2010. március 25-én kelt rendelkezése, ami lehetővé teszi, hogy az országban működő magyar középiskolák végzősei anyanyelvükön írhassák az érettségi/felvételi teszteket.

Az országos szövetség vezetésének meggyőződése szerint az előző kormány által meghozott, a magyar iskolák végzőseit sújtó, őket egyenlőtlen, hátrányos helyzetbe hozó intézkedés eltörlése az ukrajnai magyarság utóbbi években aratott legnagyobb közös sikere. Az UMDSZ elnöksége ezúton mond köszönetet mindazoknak — határon innen és határon túl —, akik hozzájárultak ahhoz, hogy fiataljaink ismét egyenlő esélyekkel pályázzanak az egyetemi és főiskolai felvételi során.

Az UMDSZ elnöksége bízik benne, hogy a közösségünket érintő mostani, pozitív intézkedést követően Viktor Janukovics államfő a továbbiakban is következetesen valóra váltja az országos szövetséggel kötött megállapodásban szereplő vállalásait, ami hozzájárul az ország nemzetközi megítélésének javulásához, az ukrán–magyar jószomszédi kapcsolatok elmélyítéséhez.

Beregszász, 2010. március 31.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó