2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Elmaradnak az ünnepi "nagy fogások"

A külföldi tömegtájékoztatási eszközökben napok óta a húsvéti élelmiszer-ellenőrzések nagy fogásairól beszélnek. Utánanéztünk, Kárpátalján vajon mennyire éberek a szakszolgálatok ezekben a napokban?

A piacokon látható sonka- és kolbászhalmazok kapcsán Papp István, a megyei állategészségügyi szolgálat állatorvosa lapunknak elmondta, minden kárpátaljai piacon működik szaklaboratórium, amelynek engedélye nélkül a hentesáru nem kerülhet értékesítésre.

– Az ellenőrzést naponta kétszer – munkakezdéskor és a munkaidő végén – végezzük. Eddig szabálytalanságot a megye egyik piacán sem tapasztaltunk, a vevők teljes bizalommal vásárolhatnak, minden forgalomba kerülő termék kifogástalan minőségű.

Vera Csizs, a megyei Köjál főorvosa lapunknak nyilatkozva elmondta, a szolgálat március folyamán 21 ellenőrző körútján 17 esetben tapasztalt szabálytalanságot. Ezek során többek között lejárt szavatosságú terméket, helytelen tárolást, a származást igazoló okmányok hiányát regisztrálták. 29 személyt eltiltottak a munkavégzéstől, 18 esetben bírságot szabtak ki.

– Ez persze csepp a tengerben, ám a hatályos törvény értelmében nincs jogunk az ellenőrzések fokozására. Ezért azt tanácsolom a vásárlóknak, legyenek körültekintőek, ügyeljenek a szavatossági címkére, s ne vegyenek kétes eredetű, nem hűtőgépben tárolt élelmiszert.

Bosszúságának adott hangot Volodimir Tovtin, a megyei fogyasztóvédelmi főosztály helyettes vezetője. Mint mondta, ezentúl nemhogy gyakoribbá nem tehetik a rajtaütéseket, de a Miniszteri Kabinet január elsején életbe léptetett új rendelete értelmében korlátozniuk kell a szolgálat munkáját.

– A piacokról eleve kitiltottak bennünket, oda csakis lakossági bejelentés alapján mehetünk ki. A vállalkozásokat kategorizálták, s ennek alapján egyeseket már csak három-, másokat kétévente egyszer vehetünk górcső alá. Nem szólva arról, hogy az utóbbi két évben egyetlen kopijkát sem kaptunk a költségvetésből élelmiszerek bevizsgálására. Milyen fogyasztóvédelemről beszélhetünk így?!

Magyar Tímea

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó