2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szempont
Mennyire emberi a humor?

A humor szó a görög testnedv, folyadék szóból származik, amelyet valamikor az egészség és érzelmek egyensúlyban tartójának gondoltak. Vajon milyen szerepet játszik életünkben?

– Tulajdonképpen mi a humor?

– A humor az a képesség, mely az embereket nevetésre fakasztja vagy körükben tetszést vált ki. Humorérzéke annak van, aki képes észrevenni az emberekben, a helyzetekben azt a vicces tulajdonságot, mely ezt a szívből jövő mosolyt vagy őszinte reakciót kiváltja. Az iróniával ellentétben nincs éle, nem kötözködik.

– Veleszületett képesség ez, netán fejleszthető?

– Természetesen, a többi tulajdonsághoz hasonlóan, nincs mindenki birtokában. A sziporka is elsősorban örökletes tényezők függvénye, s az örömre való hajlamból fejlődik ki. Viszont, aki tisztában van vele, hogy híján van, önerőből – humoros történetek, viccek olvasásával – vagy pszichológus segítségével fejlesztheti ezen képességét. Sok függ az adott egyén környezetétől is, azoktól az emberektől, életkörülményektől, melyek nap mint nap körülveszik.

– Mekkora szerepe van a szellemességnek mindennapi életünkben?

– Óriási. Egy mondás szerint, akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes. Hisz csakis a humor segítségével ismerjük fel hibáinkat, botlásainkat, s amennyiben nevetni tudunk önnön magunkon, azt jelenti, változtatni is tudunk gyengéinken.

– A humor tudománya kizárólag emberi sajátosság, netán az állatok is birtokában vannak?

– Az ember ugyan érzelmeiben hasonlít az állatokra, hisz azok is képesek örülni, szomorkodni, ám ebben ösztöneik irányítják. Humoruk azonban biztosan nincs. Ezt csak az emberek szeretik gondolni, amikor elhalmozzák házi kedvencüket figyelmességükkel, s azok jókedéllyel reagálnak a kényeztetésre.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó