2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Újabb oktatási változások

Dmitro Tabacsnik oktatási és tudományos miniszter hatályon kívül helyezte elődje, a 3., 5–8. és 10. osztályosok kötelező tudásfelméréséről szóló, rendeletét. Az intézkedés célja a tanulók tehermentesítése, a szaktárca vezetője szerint ráadásul az oktatási intézményekben nem megfelelő színvonalon készítették elő az ukrán nyelv, a matematika és Ukrajna történelme tantárgyak elsajátításának felmérési módszereit.

Dmitro Tabacsnik egy másik rendeletben törölte a felsőoktatási intézményekben baccalaureatusok számára kötelező vizsgák sorából az ukrán nyelvet.

Mint ismeretes, az új tárcavezető eddigi legfontosabb lépése az anyanyelven történő emelt szintű érettségi biztosítása volt. Nyugat-Ukrajnában, egészen pontosan Lembergben diáktüntetést szerveztek a miniszter lemondását követelve, míg a Krím-félszigeten szimpátiatüntetésre került sor. A korábbi miniszterelnök, Julija Timosenko vezette BJUT a parlamentben szavazást kezdeményezett Dmitro Tabacsnik lemondatásáról, de az megbukott. Az ellenzék ennek ellenére ismét kezdeményezni fogja a szerintük ukránellenes szaktárcavezető eltávolítását.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó