2010. április 1., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 48-49. (911-912.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Nagy erejű földrengés Ungváron

Hiába cáfolták az ukrajnai szakemberek – egyebek mellett lapunk március 20-i számában is –, úgy tűnik, mégis annak a román tudósnak lett igaza, aki földindulást jósolt a Kárpát-medence keleti fertályába. Ma reggel negyed hétkor kilences erősségű földrengés rázta meg Kárpátalja megyeszékhelyét.

A nagy erejű természeti csapás szinte másodpercek alatt tette a földdel egyenlővé Ungvár ötszintesnél magasabb épületeit. Fotóriporterünknek óriási szerencsével sikerült megörökítenie azt a pillanatot, amikor az Ung-parti város egyik jelképének számító tizenhat szintes panelház omlott össze kártyavárként. Nagy nehézség árán, a még a szovjet érában épült kiadóvállalat óvóhelynek kialakított alagsorában készült mai lapszámunk is, hiszen a földmozgás a szerkesztőségünknek otthont adó kilencszintes irodaépületet sem kímélte.

A városban káosz van, hiszen sok utcát törmelékek borítanak, de még sincs pánikhangulat. A szeizmológusoknak és a katasztrófa-elhárítás helyi egységeinek köszönhetően ugyanis a veszélyeztetett épületben élő lakókat hajnalban, tehát még időben biztonságos helyre menekítették. Többségük tanintézményekben és az üresen álló ötszintesnél alacsonyabb kaszárnyákban kapott átmeneti szálláshelyet.

A rendkívüli eseménnyel kapcsolatos exkluzív interjúnkat lapunk 3. oldalán olvashatják.

Á. S. H.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó