2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Lógyilkos katicabogár

Szakemberek szerint a biológiai fegyverként hatékony katicabogár nem csak a kártevőkre, hanem a négylábúakra, közöttük is elsősorban a lovakra veszélyes. Ez a veszély az úgynevezett kantaridin-mérgezés, ami sürgős állatorvosi ellátást igényel.

– Miben rejlik e sokak által alig ismert mérgezés lényege? – kérdeztük Papp Istvántól, a megyei állategészségügyi szolgálat állatorvosától.

– Az egyes bogarak, s közéjük tartozik a katicabogár is, vérében jelen lévő kantaridin izgató és hólyaghúzó hatású szerves vegyület, amely még az ember bőrén is hólyagosodást idézhet elő, a gyomorba kerülve pedig még ennél is veszélyesebb lehet. A négylábúak, elsősorban a lovak testében viszont komoly szövődményekkel járó mérgezést, akár pusztulást is okozhat.

– Hogyan előzhetjük meg a bajt?

– A lucernamezőkön tanyázó bogarak könnyedén keverednek a szénaboglyák közé. Ezért a maximális biztonság érdekében ezeket mindig tüzetesen nézzük át és alaposan tisztítsuk meg, mielőtt takarmányként a lovak elé szórnánk.

– Mikor szükséges állatorvoshoz fordulnunk?

– Azonnal, amint a kantaridin-mérgezés tüneteit észleljük. Ezek jellemzően a következők: az állat szájüregében és a nyelvén hólyagok jelennek meg, erősen nyáladzik, étvágytalan, megemelkedett a pulzusa, szapora a légzése, izzad, láza vagy hasmenése van, endotoxikus sokk lép fel, ami az íny elszíneződését okozó mérgezés jele, véres a vizelete, csukláshoz hasonlító diafragmatikus a légzése, ami a rekeszizom működési rendellenessége. A mérgezés hozzáértő szakember segítségével kezelhető.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó