2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hogyan védekezhetünk a moníliás megbetegedés ellen?

A csonthéjas gyümölcsfák egyik legveszedelmesebb ellensége a moníliás megbetegedés. Okozója két rokon gombafaj, amelyek együtt fordulnak elő. Hogyan védekezhetünk ellene? – kérdeztük a szakembert, Novák András agrármérnököt, a Nagyszőlősi Jártási Növényvédelmi Állomás vezetőjét.

– Mikor fertőzi a monília gomba a fákat?

– A csonthéjas gyümölcsfajok virágzásakor, amikor a bimbók kinyílnak. A gomba konídiumai az áttelelt telepeken fejlődnek, a szél segítségével terjedve a virágok nedves bibéjére jutnak, ott kicsíráznak, és behatolnak a virágba. Onnan a gombafonál tovább nő, bejut az éppen kifejlődő hajtásba, majd onnan a vesszőbe, a vastagabb ágakba, végül a fatörzsbe.

– Miről ismerhető fel a betegség?

– A gyümölcsfákon előbb csak egyes virágfürtök, később tömegével hirtelen lankadni kezdenek, majd hervadnak, elhalnak. A fiatal hajtások is hasonló tüneteket mutatnak. A veszszőn gyakran sárgás színű mézgacseppek is fejlődnek.

– Miben rejlenek a veszélyei?

– Az őszibarack, a kajszi és a meggy terméskiesésének sok esetben ez a betegség az oka. Példaként említhető a 2008-as év, amikor a kajszi és a meggy terméskiesését a Monilia laxa idézte elő. A betegség okozta virágpusztulás hasonlít a fagykárra, ezért több gazda úgy vélte, a fagy miatt nem teremtek gyümölcsfái. A kór különösen a meggyfákra káros. Egy erősebb fertőzés fapusztulást is előidézhet. Kialakulása és terjedése szoros összefüggésben van az időjárással. Amennyiben a virágzás elejétől a végéig meleg és száraz az idő, a betegség nem jelentkezik, s nincs szükség vegyszeres védelemre. Ugyanakkor hűvös, 15–16 oC-os hőmérséklet és csapadék mellett az elhúzódó virágzás miatt nagy a fertőzés kialakulásának a veszélye.

– Hogyan előzhető ez meg?

– Fontos, hogy a rügyfakadás idején vizsgáljuk át fáinkat és állapítsuk meg, mely ágak pusztultak el. A betegség tipikus tünetei ilyenkor észlelhetők: elszáradt levél, virágmaradvány gyümölcsmúmiák stb. Ezektől a potenciális veszélyforrásoktól igyekezzünk megtisztítani fáinkat. A mechanikai növényvédelmi munkák elvégzését követően a lemosó permetezés ajánlott. A kártevők elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében biztonsággal használható a Preparat 30V (fél litert kell elkevernünk 10 liter vízben), plusz a moníla ellen réztartalmú szereket adagolunk: Championt, Kuproxát, vagy a kuprooxidot. A lemosó permetezést igyekezzünk rügyfakadás után elvégezni.

– Mit tegyünk virágzás idején?

– A virágzás elején (10–15%-os virágnyíláskor) jön el a második vegyszeres növényvédelem ideje. Ennél a fenológiai fázisnál nem szabad réztartalmú szereket alkalmazni, csak szerves gombaölőket permetezhetünk. Példaként említhető a Topáz, a Chorus, Rubigan vagy a Topsin-Metil. Az adagolásnál feltétlenül kövessük a tájékoztatóban leírtakat. Tömeges virágnyílás fázisában az említett szerekkel meg kell ismételnünk a permetezést. Sziromhullás utáni fenológiai fázisban is (80%-os sziromhullásnál) ismételjük meg a permetezést. Azért ezeket ajánlom, mert e vegyszerek engedélyezettek az integrált gyümölcstermesztési technológiánál és ártalmatlanok a méhekre.

– Következő lépés?

– A nektarin és az őszibarack vegyszeres védelme hasonló a meggyéhez és a kajsziéhoz. Ezeknél a gyümölcsfajoknál lényeges a lemosó permetezés réz- és olajtartalmú szerekkel. A második permetezést fehérbimbós állapotban kell megejteni. A tafriniás levélfodrosodás ellen fontos a szerves gombalőszerekkel való védekezés, például a Scoreval vagy a Folicur Soloval. Mindkét szer a triazol hatóanyagcsoportba tartozik. Az említett anyagokhoz hozzá kell kevernünk egy kontakt gombaölőszert is. Ajánlott például a Delan 75 WG vagy a Merpan. A virágnyílás végén, valamint utána egy héttel, ugyanezekkel ismételjük meg a vegyszeres kezelést. Alkalmazásuknál a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében ajánlanám a szerrotációt.

– Mikor metsszük a csonthéjasokat?

– A permetezések mellett lényeges a metszési időpont helyes megválasztása. Ez különösen a kajszi esetében fontos. Igyekezzünk a metszést az úgynevezett piros bimbós állapotra időzíteni, a Pseudomonas syringae, azaz a gutaütés betegségcsoport fertőzésveszélye miatt. Kajszibaracknál ajánlott a nyári zöldmetszés elvégzése. A művelet után kezeljük le az egy centiméternél nagyobb sebfelületet.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó