2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szak-tár
Figyeljünk az álvemhességre

Az álvemhességet hormonzavar okozza.

Előfordul, hogy a nőstény anélkül, hogy párzana a hímmel, a vemhesség külső tüneteit mutatja, sőt a fajra jellemző vemhességi idő letelte után éppen úgy viselkedik, mintha elleni készülne. Néha a tejkiválasztódás is megindul, s ha szopós kölyköt teszünk hozzá, azt elfogadja, szoptatja. Az álvemhesség a kutyánál a leggyakoribb, de más állatnál is előfordul. Gazdasági kára abban mutatkozik, hogy ez idő alatt nem ivarzik az állat, az igazi, utódokat is hozó vemhesség elhúzódik. Az ismételten álvemhes állatokat selejtezzük ki.

Zöldborsó, sárgatök, paprika

A hajtatott zöldborsóról ilyenkor már levehetjük a takarást, ami átkerülhet a zöldbabra.

Elsősorban a sárgahüvelyű piaci és a korai vajfajta jöhet számításba. Nyolcvan centiméterenként egymástól húsz centiméterre lévő ikersorokba vessük négy centiméterre egymástól. A szabadföldi paprika palántáit tűzdeljük át öt-nyolc centiméteres tápkockákba. Elkezdhetjük a sárgatök és a karfiolfajták palántanevelését 50x40 vagy 50x50 centiméteres térállásban.

Hat kisnyúl maradjon

A megfialt nyúl fészkének ellenőrzésekor el kell döntenünk, hány kisnyulat hagyjunk az anya alatt.

Ez attól függ, intenzíven vagy hagyományos módon, melléktermékeket is hasznosító tömegtakarmányon neveljük-e fel az állatokat. Intenzív nevelés esetén érdemes csupán hat kisnyulat meghagyni az anya alatt. Ilyenkor ugyanis ezek gyors fejlődésnek indulnak, jóval nagyobb súlyt érnek el, mint azok a társaik, amelyek számát fialás után nem korlátozzuk.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó