2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Ex-kormányfők tündöklése és bukása

Néhány hét különbséggel hasonló közéleti botrány rengette meg a legerősebb szlovák és cseh jobboldali pártot áll a Népszabadság cikkében.

Pozsonyban és Prágában emiatt azonnali lemondást sürgetett a közvélemény jelentős része, de számos eddigi politikai szövetséges is Mikulás Dzurindától, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKU) és Mirek Topolánektől, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) elnökétől. Végül mindkét pártvezető és ex-kormányfő vette a kalapját, de nem távozott. Csak egy kicsit hátrább lépett.

Szlovákiában Robert Fico jelenlegi miniszterelnök nemrég sajtótájékoztatón kürtölte világgá: megalapozott a gyanú, hogy a Mikulás Dzurinda vezette SDKU 1998 és 2006 között legerősebb kormánypártként legalább 6–7 milliárd korona jutalékot vett fel a nagy szlovák vállalatok privatizációjáért. Ezeket az összegeket Londonban és az adóparadicsomokban bejegyzett, úgynevezett garázscégek révén tisztára mosta, azóta pedig a párt tevékenységét, illetve a mostani választási kampányt finanszírozzák.

Most ugyanez a forgatókönyv érvényesült Prágában. Ott Mirek Topoláneket az ODS vezetése kényszerítette arra, hogy mondjon le a listavezetői pozícióról, s ne is induljon a május végi voksolásokon. A volt cseh miniszterelnök tizenkét órás maratoni ülés után végül fejet hajtott, ám a pártelnöki posztot ő is megtartotta. Neki azért kellett távoznia, mert a múlt héten lezsidózta Jan Fischer miniszterelnököt, akit szerinte "judeo-bolsevik holdudvar hajbókol körül", jellemtelennek tartotta a melegeket, kiosztotta az egyházakat is, amelyek szerinte agymosást hajtanak végre, "hülyítik a hívőket".

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó