2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Két bomba robbant a moszkvai metróban

Két bomba robbant hétfő reggel a moszkvai metróban. A támadásban negyvennél is több ember vesztette életét. Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. A helyi rendőrség úgy tudja, nők robbantották fel magukat. Az orosz főváros megbénult – elemezte a kialakult helyzetet a Népszabadság.

Az első robbanószerkezet nyolc óra körül lépett működésbe a város központjában fekvő Ljubjanka metróállomáson, majd háromnegyed órával később a másik, a Park Kulturi metrónál. A moszkvai főügyész jelentése szerint az állomásokon két kilogramm trotil erejének megfelelő bomba robbant. Az akciót az első hírek szerint öngyilkos merénylők követték el, később már nem zárták ki, hogy mobiltelefonnal hozták működésbe a robbanószerkezetet. Jurij Luzskov moszkvai polgármester szerint az elkövetők nők voltak.

A Ljubjankán 25 ember vesztette életét, amikor a peronhoz érve a szerelvény második vagonjában történt a robbanás. 14 fő a peronon, 11 a vagonban halt meg – jelentette a Ria Novosztyi hírügynökség. A Park Kulturinál tizenketten vesztették életüket, ám ezek az adatok nem véglegesek.

A 11 milliós városban megerősítették a rendőri készültséget, a naponta 10 millió embert megmozgató, 300 kilométeres metróhálózaton akadozott a közlekedés. Tegnap Moszkvában gyakorlatilag teljesen leállt a forgalom a reggeli csúcs alatt.

A hétfői támadás a hatodik a metró történetében az elmúlt 14 évben. Legutoljára 2004-ben a Paveletszkaja és Avtozavodszkaja metróállomások között haladó szerelvényen robbant bomba, negyven halálos áldozatot szedve. A támadás volt eddig a legsúlyosabb akció. Két további összesen tizenhárom áldozattal járt, kettő pedig nem okozott halált.

Tavaly ősszel a Moszkva–Szentpétervár között haladó gyorsvonat ellen követtek el ismeretlenek bombatámadást. A sínekre helyezett robbanószerkezet 28 halálos áldozatot szedett, ám a tragédia sokkal nagyobb is lehetett volna, ha a bomba a 13 vagonos szerelvény elejét, nem csupán az utolsó három vagont érinti. Azt a támadást a hatóságok egyértelműen a csecsen fegyveresek vezetőjéhez, Doku Umarovhoz kötötték, így nem kizárt, hogy a hétfői akció mögött is ő áll, bár ezt még egyetlen csecsen szervezet sem vállalta magára.

A külügyminisztérium értesülése szerint az áldozatok és a sérültek között nincs ukrán állampolgár.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó