2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Az idén nem emelkedik a nyugdíjkorhatár

A kormány nem látja indokoltnak, hogy 2010-ben emelje a nyugdíj korhatárát – mondta Vaszil Nadraga munkaügyi és szociális miniszter.

A bejelentés főként azért érdemel figyelmet, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) több ízben is jelezte: az ukrajnai nyugdíjrendszer reformját éppen a munkával eltöltött idő meghosszabbításával kellene kezdeni – áll az Ukrajinszka Pravda cikkében.

– Az IMF felvetése csupán javaslat, melyet meg lehet vitatni, ám a korhatár megemelése jelenleg nem időszerű, a lépés nem lenne megalapozott – érvelt a tárcavezető, aki szerint az elhamarkodott döntés nem könnyítené, hanem ellenkezőleg, súlyosbítaná a költségvetés amúgy is megoldatlan, labilis helyzetét.

Közbevetőleg érdemes megjegyezni, hogy a kormány és a parlament egyeztető tanácsán Andrij Kljujev megerősítette: a kabinet április kilencedikéig jóváhagyja cselekvési programját és a költségvetés tervezetét. A miniszterelnök első helyettese jelezte, hogy a dokumentumokat elfogadásuk után azonnal a parlament elé terjesztik.

A szociális politikáért felelős miniszter azt nem zárta ki, hogy a 2011-es költségvetés kidolgozásakor visszatérnek a Nemzetközi Valutaalap ajánlásaihoz, ám azt is megjegyezte, hogy a nyugdíjreformot meg kell előznie az állampolgárok szociális biztonságát garantáló követelményrendszer kidolgozásának és életbe léptetésének.

Nadraga megerősítette: a kormány márciussal bezárólag elszámolt a Nyugdíjalappal, a rendszer további működése biztosított.

Az elemzők már távolról sem ilyen optimisták. A külföldi és az ukrajnai szakemberek egybehangzóan azt állítják, hogy a nyugdíjkorhatár megemelése elkerülhetetlen, mivel a jelenlegi rendszer fenntartása a jövőben egyre elfogadhatatlanabb terheket ró a munkaképes lakosságra és a költségvetésre egyaránt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó