2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szélrózsa
Együttműködést sürget Duray

Duray Miklós szerint szükség van a közép-európai országok nemzeti kisebbségei együttműködésének további megerősítésére, s ezen a téren előrelépést jelenthetne, ha a jövőben a négy visegrádi országban élő kisebbségek egyeztetett témákban közösen szólítanák meg kormányaikat –tájékoztat az MTI.

"Érdemes lenne kihasználni az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket. Egyeztetett, közös témákban, közösen lehetne fellépni a kormányok irányában" – jelentette ki a szlovákiai magyar politikus a Coexistentia-Együttélés politikai mozgalom megalakulásának 20. évfordulója alkalmával az észak-morvaországi Chotebuzban megrendezett emlékülésen szombaton.

Hetven százalék támogatja

A Duna Televízió megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a választójoggal rendelkező lakosság 70 százaléka valamilyen formában támogatja a határon kívüliek magyar állampolgársághoz jutását.

A 2004-es népszavazáson a lakosság kevesebb mint a 20 százaléka támogatta ezt. Nyilvánvaló, hogy hatalmasat nőtt a szimpátia vagy az együttérzés a határon túl élők iránt.

A kettős állampolgárságról szóló népszavazás sebei lassan gyógyulnak. Eredményét már nem indulattal teli emlegetik a délvidékiek, inkább mély fájdalmat éreznek, amely életre szóló sebet ejtett. A közvélemény-kutatás eredményének örülnek, de nem tartják helyesnek, ha párpolitikai csatározások tárgya lenne a határon túl élő magyarok kettős állampolgárságának kérdése.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó