2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
2010 első két hónapja: árnyak és tények

2009 elképesztően gyenge gazdasági teljesítménye után nem nehéz jobbat produkálni, ám az eddig beérkezett statisztikai adatok szerint ez sem minden ágazatban történt meg. Némi fény ugyan mutatkozik az "alagút" végén, ám ezt legfeljebb csak az első lépeseknek tekinthetjük a fölfelé vezető úton.

Ezek után nézzük tételesen a januári és februári összesített eredményeket.

Az ipar helyzete

Az elmúlt év ipari mélyrepüléséhez képest ez év első két hónapjában e téren némi fellendülés tapasztalható. Amennyiben a két év azonos időszakának mért adatait összehasonlítjuk, az idei növekedés tizenkilenc százalékos. Kárpátalja termelési egységei januárban és februárban összesen közel nyolcszázezer hrivnya értékű terméket állítottak elő és nagyrészüket értékesítették.

Mezőgazdaság

A farmergazdaságok és egyéb mezőgazdasági társulások, illetve egyesülések összességében mintegy két százalékkal gyengébben teljesítettek 2010 első két hónapjában, mint egy évvel korábban. Ezen belül a mezőgazdasági vállalkozások eredményei 43,7 százalékkal estek vissza. Egyedül a magántermelők tartották a lépést, közel úgy produkáltak, mint tavaly. Nőtt az állatállomány, idén több sertést, juhot és kecskét gondoznak a gazdák.

Építészet

Kárpátalja építővállalatai összesen valamivel több mint tizenötmillió hrivnya értékű munkát végeztek idén januárban és februárban, ami mintegy ötven százalékkal több az egy évvel korábbi teljesítménynél, bár a végösszeget az infláció, vagyis az egyre növekvő építőanyagárak is jelentősen megdobták.

Közlekedés

A megye közlekedési vállalatai közel ötszázezer tonna árut és valamivel több mint kilencmillió utast szállítottak a szóban forgó két hónap alatt. 2009 hasonló adataival összehasonlítva az előbbinél 10,1 százalékos a növekedés, az utóbbinál viszont 18,9 százalék a visszaesés. A teherfuvarozók hétszázmillió tonnás forgalmat tudhatnak magukénak, ami 17,7 százalékos növekedésnek felel meg.

Árucsere-forgalom

E téren ritka jelenségnek lehetünk szemtanúi, hiszen a megyei export meghaladta az importot. A számadatok szerint januárban és februárban összesen 60,3 millió USD értékű árucikket exportált és 59 millió USD értékűt importált Kárpátalja. A bővülés 2009 hasonló időszakához képest 5,8, illetve 26,1 százalékos.

Kiskereskedelem

A megye kiskereskedelme egymilliárd-háromszázhatvanmilliós forgalmat bonyolított le két hónap alatt, ami megközelíti (99,9%) az egy évvel korábbi teljesítményt. Ennek egyötöde közszükségleti cikk volt.

Árindex

A fogyasztói árindex Kárpátalján február elsején 101,4 százalékos volt, míg az országos mutató 101,9 százalék. Az ipari termelők esetében ugyanez 100,3, illetve 101,9 százalék.

Bérek

Kárpátalján a februári átlagkereset 1544 hrivnya volt, ami valamivel több mint a duplája a 2009. november elsején meghatározott országos 744 hrivnyás minimálbérnek. A fizetések vásárlói értéke az áremelkedések következtében januárban 19,8 százalékkal csökkent a decemberihez, ugyanakkor februárban 6,2 százalékkal nőtt a januárihoz képest. A fizetéselmaradás összege a megyében a február elsejei adatok szerint több mint tizenötmillió hrivnya, ami 18,3 százalékos emelkedést jelez. Az iparvállalatok esetében ez az adat még magasabb, 26,2 százalék, ami összegszerűen kilenc és fél millió hrivnyát jelent.

Munkaerőpiac

A Megyei Foglalkoztatási Központ tájékoztatása szerint február elsején a munkaképes korban lévő kárpátaljai lakosság 1,7 százaléka volt állástalan, ami csökkenő tendencia, hiszen egy évvel korábban még 3,2 százalék volt.

Népesség

A 2010. február elsejei adatok szerint Kárpátalja lakosságának száma jelenleg egymillió-kétszáznegyvenötezer fő. Januárban 48 fővel gyarapodott a megye lakossága.

Mihajlo Bilej,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó