2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hogy ne nézzék önt csempésznek!

Nyakunkon a húsvét, ezúttal ráadásul egy napra esik a Julianus és a Gergely naptár szerinti feltámadás. S mert az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke a füstölt kolbász és a sonka, s nálunk jócskán drágább, mint a környező országokban, az élelmes kárpátaljaiak külföldön, elsősorban Magyarországon szerzik be.

Csakhogy sokan megfeledkeznek a hatályos vámszabályokról. Határátkelőinken érezhetően megnőtt az utasforgalom és vele együtt az élelmiszerek behozatalával kapcsolatos szabályszegések száma. A Nagyszőlősi Vámhivatal munkatársai máig 32 alkalommal vettek fel jegyzőkönyvet ilyen törvénysértési esetekről. A lefoglalt, több mint huszonháromezer hrivnya értékű élelmiszerek között liszt, daraféleségek, ételízesítők, száraztészták és húskészítmények találhatók.

Az efféle kellemetlenségeket el lehet kerülni, ha az utazók betartják az előírásokat. Emlékeztetőül: a Miniszteri Kabinet 1652. számú rendelkezése szerint egy személynek saját fogyasztásra legfeljebb 50 euró értékű élelmiszert szabad behoznia az országba. A gyári csomagolásban behozott termék összsúlya nem haladhatja meg a két kilogrammot. Más termékek esetében mindegyik árucikkből maximum két-két kilónyit hozhat magával az utazó.

Krisztina Heraszimjuk

szóvivő

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó