2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Ami az igazságnál is fontosabb

Élet írta történet. Játszódik a huszonegyedik század elején az egyik kárpátaljai bíróságon.

Fél tizenegyre van kitűzve a tárgyalás. Azt mondták, ne késsünk mert nem engednek be. Bő tíz perccel korábban érkezünk. Így sem akarnak beengedni. Amikor végre sikerül rábeszélni az ajtónálló rendőröket, már kezdődni kellene a pernek.

Negyedik emeleti tárgyalóterembe lépünk. A padokon ülnek néhányan, talán a tanúk vagy hozzátartozók. A vádlottak ketrece üres. Bevonul a bíró, az ügyész, a védőügyvéd és az írnok. Kezdenék is a procedúrát. Na de vádlott nélkül?

Gond van, mondja a bíró. Sztrájkolnak a rabkísérők. Nem hajlandók feljönni a negyedikre. Nem biztonságos, mondják. De akkor miért épp itt van a tárgyalóterem? Sebaj, mondja az igazságszolgáltatás képviselője, lemegyünk mi a földszintre. Lépcsőmászás, de hiába. Odalent valamennyi terem foglalt. Mennyi itt a peres ügy!

A rabkísérők engednek, irány vissza a negyedikre. Vádlott a ketrecbe, mindenki más a helyére. Feláll az ügyész és előterjeszti, a vád perdöntő bizonyítékként egy videofelvételt kíván bemutatni. A teremben azonban nincs monitor. Mégis le kell menni a földszintre. Ott állítólag van.

Földszint. Várakozni kell. A helyiségben éppen egy rablót ítélnek. Tizenegy elmúlt, tárgyalás még sehol. Végre elvezetik az elítéltet, jöhet a mi vádlottunk és vele a többi kíváncsi.

Hurrá! Van tv-készülék, lesz vetítés. Percek múltán kiderül, nem lesz. Kellene egy csatlakozó kábel, mely a lejátszóból a monitorra vezeti a képet. A kábelt otthon felejtették.

Várunk, várakozunk. Megérkezik a kábel. Indulhat a bizonyíték megtekintése. Azaz mégse. A tv-készülék régi márka, nincs rajta videocsat-lakozó. A bíró a száját harapdálja, a vádlott a hasát fogja: röhög. Mi is jól szórakozunk.

Bejön valaki és kitessékeli a társaságot: a terem egy másik per helyszíne lesz. Vissza a negyedikre. A rabkísérők feje lilul és a pisztolyukat markolásszák. Az igazságszolgáltatás elindul monitort keresni. A legközelebb lakónak bő fél órába telik, míg hazaugrik és magával hozza a családi televíziót.

Na, végre minden együtt: van kábel, televízió és csatlakozó. Indulhat a vetítés. De nem indul. A bíró az órájára néz és kijelenti: tizenkét óra, ebédidő. És a munkarend az igazságnál is fontosabb.

Csaplaki

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó