2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Több munka, kevesebb fizetés

A foglalkoztatott kárpátaljaiak jelenlegi átlagkeresete 1544 hrivnya, ami több mint kétszerese a minimálbérnek és a munkaképesek számára 2009 novemberében megállapított 744 hrivnyás létminimumnak, de 19,4 százalékkal kevesebb az országos mutatónál.

Az ötvennél több főt foglalkoztató kárpátaljai vállalatok dolgozói átlag 1586 hrivnya fizetést kapnak. E kategóriában az országos átlag 2031 hrivnya. Az órabér nálunk 12 hrivnya 8 kopijka, ami szintén alatta van az ukrajnainak.

Az egyes ágazatok között a közlekedési vállalatok, az állami közületek és a pénzintézmények alkalmazottainak legmagasabb a keresete, akár 72,7 százalékkal múlja felül az átlagot. A mezőgazdasági üzemek, az építési munkákkal és szolgáltatásokkal foglalkozó cégek viszont a középkereset felénél alig több bérért dolgoztatják az embereket.

Érdekes még, hogy a kárpátaljaiak az országos, havi 119 órával szemben 123 órát dolgoznak kevesebb bérért. Ugyanakkor az áremelkedések miatt a fizetések reálértéke a múlt év decemberéhez képest 19,8 százalékkal csökkent.

Ljubov Szkoropad,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó