2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Csehország bekeményít
Kirúgják az ukrán munkavállalókat

Az ország rossz gazdasági helyzetére és a csehek körében növekvő munkanélküliségre hivatkozva Csehország nem ad ki a nem EU-s országokból származóknak munkavállalási vízumot, illetve azokat nem hosszabbítja meg.

A döntést, mely a hosszú évek óta ott dolgozó külföldieket is érinti, az ország munkaügyi és szociálpolitikai minisztériuma hozta meg. Ezek az emberek nemcsak a munkahelyüket lesznek kénytelenek otthagyni, de a tartózkodási engedélyüket is visszavonják, így vissza kell majd térniük a hazájukba. Erről a minisztérium sajtószolgálata értesítette a médiát. E drasztikus intézkedés révén kívánnak javítani Csehországban a 9,9 százalékosra nőtt munkanélküliségi mutatón.

Az illetékes tájékoztatója szerint a tízmilliós államban jelenleg 583 000 személynek nincs állandó munkahelye. Ennyire rossz még soha nem volt a helyzet.

A hivatalos adatok szerint mintegy 50 000 ukrán állampolgár, köztük igen sok kárpátaljai dolgozik Csehországban, mondta el lapunknak Halina Horohovszka, az ukrán külügyminisztérium regionális megbízottja. Ha ez a tömeg hazatérne, komoly gazdasági és szociális gondokat idézne elő.

Eltúlzottak az aggodalmak, mondta el a napokban Ungváron tett látogatása során David Pavlita, Csehország lembergi főkonzulja. Az intézkedés ugyanis elsősorban a szakképzetleneket érinti. Minden egyes esetben az egyéni elbírálás elvét fogják alkalmazni. Figyelembe veszik az illető magaviseletét, a munkaadó róla alkotott véleményét, szakmai tudását, családi állapotát és szociális helyzetét, illetve nyelvtudását.

Az elbocsátás különben sem jelenti az azonnali hazatranszporálást. Sok külföldi például saját vállalkozásba kezdve előzi meg a kiutasítást. Az ukrán állampolgárok körében népszerű a különböző szövetkezetekbe való tömörülés. Ezáltal az ottani idegenrendészetnél más típusú vízumot igényelhetnek és meghosszabbíthatják tartózkodási engedélyüket is.

A cseh törvények értelmében sem lehet csak úgy utcára tenni a külföldi munkavállalókat, akiknek felvétele is szigorú szabályokhoz kötött. A cégeknek mindenekelőtt igazolniuk kell, hogy objektív okok miatt nem tudnak foglalkoztatni cseh és EU-s állampolgárokat. Igaz, korábban ezzel a feltétellel nem sokat törődtek, mert bőven volt munkalehetőség. Mostanra azonban a vendégmunkások nemkívánatosakká váltak.

Az utóbbi időben már csak egy évre kapták meg a munkavállalási és a tartózkodási engedélyt. Akit elbocsátanak, két hónapja van, hogy új állást találjon. Ha ez nem sikerül, el kell hagynia Csehországot. Ellenkező esetben ott-tartózkodása illegálissá, tehát büntetendő cselekménnyé válik. Az uniós tagállamok polgárait ilyen veszély nem fenyegeti Csehországban, hisz nekik nincs szükségük munkavállalási és tartózkodási engedélyre. Nem kell tartaniuk a hazatoloncolástól a már állandó letelepedési engedéllyel rendelkező ukrán állampolgároknak sem.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó