2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Döntött a szaktárca: tesztírás anyanyelven!

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium 2010. március 25-i 238. számú rendelete értelmében az idei emelt szintű érettségi menetébe két módosítást iktattak be.

Az igazságügyi minisztérium szignójával is ellátott dokumentum szerint azok a személyek, akik a tesztírásra jelentkezésnél már korábban jelezték, hogy valamelyik nemzeti kisebbséghez tartoznak, és szakszótárakat igényeltek magyar, orosz, román, lengyel, moldáv vagy krími tatár nyelven, eleve a választott nyelven kapják kézhez az emelt szintű érettségi feladatsorait. Ezeknek a jelentkezőknek tehát nem szükséges átírniuk a kérvényüket. Akik azonban ezt elmulasztották, viszont a fent felsorolt kisebbségi nyelvek valamelyikén szeretnének vizsgát tenni, újra kell regisztrálniuk magukat. A jegyzékbe vétel módosított határideje 2010. április 8., 17 óra (közép-európai idő szerint).

Mint már lapunkban megírtuk, Dmitro Tabacsnik oktatási és tudományos miniszter engedélyezte a nemzetiségi iskolák végzőseinek, hogy anyanyelven tegyék le az emelt szintű érettségit. A rendelet kihirdetése után jelentősen megugrott a tesztírásra jelentkezők száma. Az Ukrán Tudásfelmérő Központ tegnapi adatai szerint a jelentkezők száma már meghaladta a négyszázezret.

Dmitro Tabacsnik bejelentett még egy módosítást. A Kijevben rendezett országos rektori tanácskozáson a felvételi szabályokban történő változtatásokról számolt be. Ennek értelmében egy felvételiző – a tavalyitól eltérően, amikor akár ötven helyre is lehetett – idén már csupán öt felsőoktatási tanintézetbe jelentkezhet egyszerre. Korlátozzák a választott szakirányok megválasztását is, mindössze három helyre lehet majd pályázni.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó