2010. március 30., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 47. (910.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szempont
Iszik a gyerek – törvényszerű-e?

Úton-útfélen találkozhatunk alkoholt fogyasztó, sőt szeszgőzös mámorban úszó hangoskodó, agresszív kiskorúakkal. Vajon kinek a felelőssége a gyerekek józan, egészséges életmódra nevelése?

– Ukrajnában évente negyvenezer embert gyilkol meg az alkohol. A jelek szerint a fiatalok is egyre nagyobb veszélyben vannak. Miért nem történik semmi védelmükben?

– Tény, nálunk az alkoholizmus népbetegség. Hivatalosan hétszázezer alkoholfüggőt tartanak nyilván az országban, a Kárpátaljai Megyei Narkológiai Gondozóban húszezret. De a szeszgőzben élők száma valójában legalább ötszöröse a hivatalosnak. Nyilvántartásunkban 16 fiatalkorú szerepel, ami szintén nem jelzi a valós helyzetet. Míg korábban 16–18, ma már 11–12 éves korban nyúlnak az első pohár után. Sajnos, a jelenlegi állapotok mellett nem sok esélyt látok az ifjúság alkoholizálásának visszaszorítására. Évente átlag 15 gyereket visznek be a reanimációs osztályra súlyos mérgezéssel. Veszélyes mértékben megnőtt a kis szesztartalmú italok – longerek – eladása, melyeken a gyártók nem tüntetik fel, hogy egy üveg sörben található mennyiségű alkoholt is tartalmaznak. Így a törvényt megsértve 21 éven aluli egyének is bármikor megvásárolhatják az ilyen italokat.

– Az orvosok, a szociális munkások sokszor a szülőt hibáztatják a gyerek italozásáért.

– Tény és való, hogy azok a kiskorúak nyúlnak a pohár után, akik ugyanezt látják odahaza. Másodszor, akkor teszik ezt, ha valami bántja őket, ha problémájuk van. Ha a szülők kellő figyelmet szentelnének csemetéjükre, rendszeresen beszélgetnének, ez nem következne be.

– Az alkoholtartalmú italok értékesítését szabályozó törvény nem működik. Mi lehetne a megoldás?

– Egyszerűen be kellene tartatni, ahogy a tengerentúl teszik ezt. Ha néhány vállalkozótól megvonnák az engedélyt, az előbb-utóbb célra vezetne. Egyelőre ugyanis az alkohol voltaképpen legalizált narkotikum, hisz bárki szabadon hozzáférhet.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó