2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
A pénz fogságában

Bankjaink működőképességének megőrzése érdekében szerény számítások alapján is legalább közel százmilliárd hrivnyára lenne szükség. Hogy ez sok-e vagy kevés? – nézőpont kérdése.

Szakemberek szerint Ukrajna bankrendszere elsősorban azért került ilyen elszomorító állapotba, mert a korábbi kormány elmulasztotta a gazdasági és pénzügyi válság hatásait enyhítő intézkedések bevezetését. E késedelem következtében csökkent a betétállomány, több hazai bank hitel- és fizetésképtelenné vált, s ezért közülük nem egy és nem kettő adta fel a kilátástalan szélmalomharcot és szüntette be működését.

Általános nézet, hogy az új ukrán kormány egyik legfontosabb feladatának a pénzügyi rendszer megszilárdításának kell lennie. Csakhogy...

Hogyan lehet egyik napról a másikra rendbe tenni egy olyan portát, ahol egyetlen hónapon belül közel százhatvanmilliónak veszett nyoma? A gazdasági bűnözés ellen küzdő szolgálat rövid idő alatt háromszázötven olyan visszaélésre derített fényt – s vajon mennyire nem? –, amelyek mindegyikénél százezres nagyságrendű csalás történt.

Előfordult, hogy felelős beosztású személyek hivatali helyzetükkel visszaélve utaltak át pénzt olyan magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, amelyek csak papíron léteztek, játszottak át a kezükre nagy értékű ingatlanokat, illetve folyósítottak tekintélyes összegű kölcsönöket.

Mindeközben az Ukrán Nemzeti Bank vezetői eljátsszák a bagoly mondja verébnek álláspontot. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szemére vetik: szakembereik egyetlenegy alkalommal sem tudták pontosan előre jelezni az ukrán infláció mértékét, azt legalább a másfélszeresére duzzasztották, s ezzel jelentősen rontották Ukrajna nemzetközi pénzügyi megítélését.

Mintha azon sokat lehetne rontani.

Mindezek fényében igencsak furcsa az a szándék, hogy a pénzügyminisztérium arra készül, rövid időn belül lehívja az IMF-től a korábban megítélt és kilátásba helyezett hitelkeret következő részét. Végül megtörténik-e vagy sem, az még a jövő zenéje.

Ne legyünk türelmetlenek, mondják a megfontoltabbak, hiszen az új kormánynak még nem volt ideje elővenni igazi kártyáit. Fogadjuk el, hogy így van. Viszont az is egyre nyilvánvalóbb, hogy jelenlegi monetáris politikánk inkább csak nyűg, mint hasznos gazdaságpolitikai eszköz.

Többek szerint ebben a helyzetben csak egyvalami segíthet: az azonnali és gyökeres váltás. Versenyképesebb gazdálkodási környezettel – például egyszerű, kiszámítható és alacsony terhet jelentő adórendszerrel – helyzetbe lehetne hozni számos egykor jól prosperáló kis-, közép- és nagyvállalkozást. A gazdasági növekedés pedig önmagában is könnyebben felszámolhatóbbá tenné a jelenlegi jelentős adósságállományt, amelyre szinte minden gondunk visszavezethető.

Nigriny Szbolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó