2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Mikor a gyerek a pohár fenekére néz

Az alkoholizmus valóságos népbetegség. A sajnálatosan terjedő kór emberek ezreit teszi földönfutóvá, a társadalom kirekesztettjévé. Családok bomlanak fel, kapcsolatok szakadnak szét. A legborzasztóbb, hogy már nemcsak a felnőttek körében terjed.

Egyre több gyermekkorúnak támadnak problémái az ivászat miatt. A felnőttek, pedagógusok már fel sem háborodnak, ha tinédzserek az iskolai szünetben egy-egy palack sörrel és cigarettával a kezükben trécselnek.

Pedig, ha odafigyelnének, megállítanák a palackot vagy poharat emelő kezet, elkerülhetők lennének az alábbiakhoz hasonló esetek, mondják a rendőrség fiatalkorúakkal foglalkozó osztályának munkatársai.

Alig múlt tizennégy az a nagyszőlősi iskolás, akit a tanintézményből szállítottak kórházba. Az orvosi látlelet szerint a gyerek rosszullétét alkoholmérgezés okozta. A történtekről a kórház értesítette a rendőrséget. Mint kiderült, a fiúcska egy palack vodkával ment iskolába. Az egyik szünetben bemutatta pajtásainak, milyen nagylegény és egy hajtásra megivott két decit a negyven fokosból. Néhány perc múlva olyan rosszul lett, hogy mentőt kellett hívni és az intenzív osztályra került. Hajszálon múlt az élete.

Hasonló esetről kaptak bejelentést a munkácsi rendőrök is. A megyei gyermekkórház intenzív osztályára egy eszméletlen tinédzsert szállítottak be. Ez a gyerek is a tanórán ájult el. Mérgezés gyanúja merült fel. Az életéért küzdő orvosok döbbenten konstatálták, a rosszullétet alkohol okozta.

Ennél is cifrább, vagy inkább elgondolkodtatóbb dolgok történtek Beregszászban. Nemrég a mentők egy hatéves kisfiút szállítottak életveszélyes állapotban kórházba. Ez esetben is a rendőrségi vizsgálat derítette ki, mi történt. A gyerek odahaza édesapja garázsában tett-vett, amikor a kezébe akadt egy fagyállót tartalmazó vodkás palack. Nem tudni, miért, de megkóstolta a folyadékot.

Az alkohollal közeli ismeretségbe kerülő fiatalkorúak fokozott veszélynek vannak kitéve. Náluk az ital okozta mámor súlyos következményekkel járhat, soha el nem tűnő nyomokat hagyhat a gyerek személyiségében. Pedig, ha a szülők, nevelők, pedagógusok, jobban odafigyelnének rájuk, rájöhetnének, hogy valami nincs rendben. A pszichológusok szerint ugyanis az italozással, más tudatmódosító szerekkel a gyerekek valamilyen problémájuk elől próbálnak menekülni. Lehet ez szülői meg nem értés, a szeretet hiánya, barátban, barátnőben való csalódás, beilleszkedési nehézség, rossz társaság hatása vagy egyéb. A lelki traumák végül akár öngyilkossághoz is vezethetnek.

Egy beregszászi kiskorú például az iskolában akasztotta fel magát. Szörnyű tettéhez sok más mellett a büntetéstől való félelem vezette. A fiúcska ugyanis több bűncselekménybe keveredett, amiért bíróság elé kellett volna állnia.

A fiatalkorúak körében egyre gyakoribbak a lopások. Az ital, a cigaretta, a drogok megvételéhez pénzre van szükség. S ha másképp nem megy, a mások javai után nyúlnak. A legkönynyebb zsákmány, főleg a tavasz beköszöntével, a felügyelet nélkül hagyott kerékpár. De maroktelefont is szívesen csennek. Beregszászban például két tizenéves fiú a tömbházak előtt hagyott drága márkás kerékpárokat lovasított meg. Egy ungvári férfi nyolcezer hrivnyát érő kerékpárját is tizenöt éves fiúk lopták el. Talán nem véletlen, hogy a kis tolvajok hátrányos helyzetű családokból származnak.

Hiába, nem könnyű jó gyereknek lenni. S ha nem sikerül, azért kivétel nélkül a felnőtteké a felelősség.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó