2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Határ-sáv
Idegen útlevéllel utazott

A szlovák–ukrán határátkelőről a két ország közötti toloncegyezménynek megfelelően fordították vissza azt a szlovák állampolgárt, aki egy másik személy okmányaival kísérelte meg a belépést Ukrajnába.

Az ungvári közúti határátkelőre március huszadikán jelentkezett útlevélvizsgálatra a szomszédos országban élő nő. A határőrtiszt azonban kiszűrte a csalót. A hölgyet őrizetbe vették, majd, miután megállapították a személyazonosságát, kitoloncolták az országból és átadták a szlovák hatóságnak.

A Csapi Határőrosztag sajtószolgálatának tájékoztatója szerint az idén már tizennyolc EU-s állampolgárt kellett hazatoloncolni. Ugyanakkor az uniós országokból százhuszonnégy személyt utasítottak vissza Ukrajnába. Közülük tizennyolcan más országok polgárai, akik Kárpátalján át jutottak ki az Európai Unióba.

Határsértés: harmadszorra sem sikerült

A határőrség katonái a megyeszékhelyhez közeli Ókemencén érték tetten azt az ungvári férfit, aki immár harmadszor tett kísérletet tiltott határátlépésre.

A harmincöt éves személy az éj leple alatt próbálkozott a zöldhatáron átjutni Szlovákiába. A határőrök azonban lefülelték. Őrizetbe vételét követően derült ki, hogy a múlt év júniusában és idén januárban is tett már egy-egy sikertelen kísérletet. Első alkalommal 850, másodszor 1700 hrivnya pénzbírsággal büntették. Ezúttal azonban bíróság elé kell állnia. A férfit jelenleg a Csapi Határőrosztag körletében lévő átmeneti menekültszálláson tartják fogva.

Audit fogott a Zivatar

A napokban Groza (Zivatar) fedőnévvel hajtott végre akciót a Nagyszőlősi Vámhivatal csempészés ellenes csoportja és a megyei állami közlekedésrendészet.

Mint arról Krisztina Heraszimjuk, a vámhivatal szóvivője tájékoztatta lapunkat, az akció célja a megyébe törvénytelenül behozott személygépkocsik kiszűrése volt. Az akciócsoportok egyike Taracközön igazoltatta egy orosz rendszámmal közlekedő Audi A6-os gépkocsi vezetőjét. A 23 éves kárpátaljai fiatalember nem örült a találkozásnak. Az ellenőrzés során ugyanis kiderült, hogy az Audit a vámhatóság kijátszásával alig egy hete hozta be az apja Oroszországból. A nem vámtehermentesített járművel nem lett volna szabad közlekedni. Ezért a mintegy negyedmillió hrivnya értékű autót elkobozták. Az ügyben büntetőjogi eljárás indult.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó