2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-tár
Csendesnap Ráton

Az idén először szervezett kiskörzeti csendesnapot a ráti református közösség, amelyre az Ung-vidék számos gyülekezetének képviselőit és lelkipásztorait is meghívták. A rendezvényen Héder János főjegyző, Szimkovics Tibor és Kótyuk Zsolt lelkészek tartottak előadást. A rendezvényt Ivaskovics József és Varga Katalin megzenésített istenes versekkel tette még meghittebbé.

"Elérhető Kárpátalja"

Végéhez ért a gyengénlátók Divoszvit elnevezésű ungvári városi társadalmi szervezetének "Elérhető Kárpátalja" projektje, melynek keretében kihangosítóval felszerelt közlekedési lámpákat helyeztek ki a megyeszékhely legforgalmasabb gyalogos-átkelőhelyein, valamint Kárpátalja vasút- és autóbuszállomásain. A szervezők most kerekasztal-megbeszélésre invitálják a megyei közigazgatás felelős beosztású hivatalnokait, a rokkantak egyesületeinek vezetőit, egészségügyi dolgozókat, akikkel többek között azt vitatják meg, hogyan tehető a rokkantak számára minél hozzáférhetőbbé a szociális és a közlekedési infrastruktúra.

Záhonyi kalandok

A Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség rendőrei a Magyarországról kilépő Tisza nemzetközi gyorsvonat utasainak ellenőrzésekor a Schengeni Információs Rendszer (SIS) alapján fogtak el egy ukrán férfit és nőt, akik ellen az osztrák hatóság lopás és okirat-hamisítás miatt adott ki európai elfogatóparancsot. A záhonyi közúti határátkelőn pedig egy másik ukrán állampolgár akadt horogra, akit embercsempészet gyanújával körözött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A férfi személygépkocsival akart Magyarországra lépni. Elfogása után őrizetbe vették, tudatta lapunkkal Fülöp Gergely szóvivő. Elmondta még, egy ukrán állampolgárságú nő útlevelében hamis olasz kiléptető bélyegzőlenyomatot találtak.

Növekvő gabonaexport

Ukrajna az eddigiek után további közel háromszázezer tonna gabonát lenne képes exportálni.

Az Ukragroconsult szerint ebben a hónapban már több mint hétszázezer tonna gabonát exportált Ukrajna. Februárban ez a tétel meghaladta a nyolcszázezer tonnát, amelynek jelentős része búza, árpa és kukorica.

Tűz a Progressz gázvezetéken

Szivárgás miatt tűz ütött ki a Progressz gázvezeték Vinnyica megyei szakaszán.

A karbantartóknak az érintett szakasz kiiktatásával sikerült elfojtani a lángokat. Az 1420 milliméter átmérőjű, Urengoj–Ungvár II-ként is jegyzett gázvezetéken Alekszandrovka község közelében ütött ki tűz, eddig ismeretlen okokból. A vezetékből kiáramló gáz a földfelszín felett gyulladt be. A tűz áldozatot nem követelt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó