2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Kivégzés Fehéroroszországban?

Fehérorosz jogvédők közölték, hogy a múlt héten kivégeztek két halálraítéltet. Európai parlamenti képviselők nyilatkozatban tiltakoztak a kivégzések ellen. A volt szovjet tagköztársaság hatóságai nem erősítették meg a kivégzések hírét, de Valentin Sztefanovics, a Veszja 96 fehérorosz emberi jogi szervezet aktivistája szerint a börtön vezetői tájékoztatták ügyvédeiket Andrej Zsuk és Vaszilij Juzepcsuk kivégzéséről.

"Európában nincs helye a halálbüntetésnek. A fehérorosz vezetőknek tudniuk kell, hogy nem lehet politikai párbeszéd közös értékek nélkül. Zsuk és Juzepcsuk kivégzésével nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyták, hogy az elítéltek fellebbezését még nem bírálta el az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága" – áll az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, az Európai Parlament és Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlése közös nyilatkozatában.

A másként gondolkodók elnyomása miatt a Nyugat által évekig kiközösített Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök csökkenteni akarja az Oroszországtól való gazdasági függést, és tett néhány lépést kapcsolatai javítására az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal.

A fehérorosz belügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az Amnesty International szerint Fehéroroszország az egyetlen európai állam, ahol létezik kivégzés. Oroszországban nem törölték el hivatalosan a halálbüntetést, de moratóriumot rendeltek el a halálos ítéletek végrehajtására. A két férfit júliusban ítélték halálra, Juzepcsukot hat idős nő meggyilkolásáért, Zsukot pedig egy férfi és egy nő ellen 2009 februárjában elkövetett fegyveres támadásért és a meggyilkolásukért.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó