2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Az IMF biztat, Putyin ígér
Élesztgetik az ukrán gazdaságot

Az ország gazdasága lassan kilábal a válságból – vélekedik Thanos Arvanitis, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ukrajnai missziójának vezetője.

A nemzetközi pénzintézet megbízottja optimizmusát arra alapozza, hogy az utóbbi két hónapban megélénkült az ipari termelés, a mutatók pozitív irányba mozdultak el – tájékoztat az Interfax. Arvanitis megbeszélést folytatott Vaszil Cuskóval, melynek során a gazdasági tárca vezetője elmondta: az új vezetés határozott lépéseket kíván tenni a költségvetés egyensúlyának megteremtése, a pénzügyi helyzet stabilizálása, a befektetői kedv élénkítése érdekében. A miniszter aláhúzta: a kormány kiemelt figyelmet szentel a 2012-es Labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatos munkálatok felgyorsítására, az árnyékgazdaság visszaszorítására, az ágazat fejlesztéséhez szükséges reformok kidolgozására.

A Nemzetközi Valutaalap illetékesei megértéssel fogadták a terveket, s az együttműködés folytatásáról biztosították ukrán partnereiket.

Ukrajna határozott lépéseket kíván tenni az Oroszországgal való gazdasági együttműködés erősítésére – szögezte le Mikola Azarov. A miniszterelnök elmondta, az illetékes tárca egy több pontból álló tervezetet dolgozott ki és juttatott el Moszkvába. A javaslatok sorában kiemelt helyen szerepel az atomenergetika, a gép-, ezen belül a repülőgépgyártás, a hajóépítés terén történő kooperáció.

Úgy tűnik, az ukrán nyitást az orosz vezetés pozitívan fogadta – állapítja meg elemzésében az Ukrajinszki Novini. Ezt jelzi az a tény is, hogy Vlagyimir Putyin ukrán kollégájával való tárgyalása során kijelentette: Oroszország szükségesnek tartja az Ukrajnába irányuló földgáz árcsökkentésének megvizsgálását. Az orosz kormányfő azt tartja helyesnek, hogy a két ország energetikai együttműködésének egészét vizsgálják át, s ennek keretében állapodjanak meg a földgáz áráról.

Mint ismeretes, Kijev 2010 első negyedévében 305 dollárt fizet ezer köbméter gázért.

Putyin életképesnek tartotta azt az ötletet, hogy Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió hozzon létre konzorciumot a gázszállítás biztosítására. A miniszterelnök megerősítette: az ideiglenes szövetség nem idegenítené el a hálózatot, az az ukrán állam tulajdonában maradna. Az orosz vezető, minden jóindulata mellett, figyelmeztette Azarovot: a gáz árának esetleges felülvizsgálata nem mentesíti Kijevet az érvényben lévő szerződések maradéktalan teljesítésétől. Erre reagálva az ukrán államfő kijelentette: Kijev – annak ellenére, hogy a megállapított árat nem tartja igazságosnak – teljesíti fizetési kötelezettségeit.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó