2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Olvasói levelek
Van mit felmutatni

A Mikaland közös vállalat kollektívája, beszállítói és termelői társulata nevében szeretnénk hangot adni felháborodásunknak a Kárpáti Igaz Szóban megjelent Hogyan kapjunk kitüntetést című cikk miatt, amely Petei Juditot támadja. Mindenki, aki ismeri őt, tiszteli és becsüli, mert önzetlenül annyi jót tesz az embereknek, hogy nehéz lenne felsorolni.

Tudjuk, mennyi fáradozás volt az előzménye annak, hogy 1999-ben beindítsa az első konzervgyárat Kárpátalján, aktivizálva ezzel a Nagyszőlősi járás zömében magyarlakta településeinek lakóit. Vezényletével szerencsésen beindult a Green Ray, ami a mai napig sok-sok magyarnak ad munkát.

Ugyanilyen hévvel sikerült beindítania 2005-ben a Mikalandot, amely még több település lakosságának biztosít több száz munkahelyet a Nagyszőlősi és a Beregszászi járásban, zömében magyaroknak, s biztosítja a túlélésüket ebben a nem könnyű gazdasági helyzetben. Évente több millió, eddig összesen mintegy 50 millió hrivnyát fizettünk ki a termelőknek a beszállított nyersanyagért, akik mindezért nagyon hálásak a cégnek és személy szerint Petei Juditnak.

Ismerve igazgatónőnket, tisztában vagyunk azzal, hogy ő nem publikálja a sajtóorgánumokban a saját magát dicsőítő anyagokat például a jótékonysági tevékenységéről, pedig bőven lenne miről írnia. Inkább csendesen végzi a dolgát, mint egy igazi missziós. Mellesleg tudomásunk szerint Petei Judit soha egyetlen pártnak sem volt a tagja, pedig tényleg minden irányból ostromolták, s élő tanúi vagyunk, hogy úgy döntött: nem adja fel a függetlenségét.

Néhány példát azért kiragadnánk jótékonykodásainak kimutatásaiból:

Fancsikán a római katolikus és az állami óvodákat bútorokkal, zongorával, szőnyeggel, játékokkal, tűzifával, a középiskolát (ahol magyar családok gyermekei is tanulnak) CD-lejátszóval, hangfalakkal, táblákkal, labdákkal támogatta. A településen minden felekezet nagy örömére szobrot építtetett Szűz Máriának. Ugocsában segítette a rokkantakat és a többgyermekes családokat. Hozzájárult a Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola nagytermének felújításához, a park és az udvar zöldesítéséhez, a tető javításához, a Técsői Református Líceum, a tiszaújhelyi, nagyszőlősi, tiszapéterfalvai, beregszászi iskolák könyvtárának bővítéséhez. Az évek során támogatta a fiatalok kirándulásait, beteg gyerekek üdültetését, gyógyítását, az ugocsai falunapok megrendezését és még sok minden mást.

Az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület alelnökeként Beregszászban Petei Judit közreműködésével a nagycsaládosok és árva gyermekek részére jótékonysági koncertet szervezett, amelyen neves magyarországi és itthoni előadók léptek fel. Aktív részvételével került sor a munkácsi várjátékokra, ahol fellépett a Visegrádi Szent György Lovagrend, a Prima Vera táncegyüttes, a Templomosok Hagyományőrző Társasága.

Nagyon sokan vannak, akik többet tudnak felmutatni és bizonyítani?

Szerintünk nem.

Tisztelettel:

A Mikaland kollektívája, beszállítói és termelői társulata


Hát nem szép küldetés ez?

Mélységes szomorúsággal és hasonló felháborodással olvastam a Hogyan kapjunk kitüntetést című írást. Bevallom, nagy tisztelője és állandó olvasója vagyok a lapnak, de az említett iromány nálam is kivágta a biztosítékot.

Lehet vitatkozni a kitüntetések jogosságán. Lehet elvárás, hogy milyen szempontok alapján ítéljenek oda kitüntetést. Mindezt lehet, de azt nem, hogy felelős sajtó személyeskedő, sértő hangnemet használjon.

Való igaz, annak én is tanúja vagyok, hogy Petei Juditnak mindkét magyar érdekvédelmi szervezet befutó helyet ajánlott fel. Ő annak idején megosztotta velem dilemmáját a kérdésben. Egy biztos: nem "üzleti érdekeket szem előtt tartva" választotta a Nasa Ukrajina listáját, hanem nem akart a két egymásnak feszülő szervezet egyike mellett sem hitet tenni. Akkor úgy vélte, hogy talán egy kormánypárti frakcióban is érdemben lehet a magyarság ügyét szolgálni.

Mivel is szolgált rá Petei Judit e kitüntetésre (bár nem tisztem ennek jogosságát megítélni): lehet, hogy nem vehemens politikus módjára feszült neki a másik szervezetnek. Lehet, hogy nem látványosan szolgálta a "sors tépte közösséget". Egy közösséget lehet többféleképpen is szolgálni. Ő küldetésének azt vállalta, hogy lehetőségeihez mérten megteremti feltételét annak, hogy a lakosság lehetőleg szülőhelyén találja meg boldogulását. Hát nem szép küldetés ez? Nem eléggé szolgálja a magyarság ügyét? Az, hogy több száz ember stabil munkahellyel rendelkezik, hogy több ezer termelő beszállítóként jut jövedelemhez, nem eredmény? Azt pedig felróni, hogy a Fancsikai Középiskola felújítása mellett lobbizott, botorság. A magyarság ügyét azzal is lehet szolgálni, hogy megfelelő feltételeket teremtünk arra (ez is a szülőföldön való boldogulás egyik feltétele), hogy a gyerek megtanulja országa nyelvét.

Maradok hűséges olvasójuk!

Baráti üdvözlettel:

Szentpéteri Bertalan (Nyíregyháza)


A szerkesztőségtől: A hír szent, a vélemény szabad. A szerkesztőségé is és az újságolvasóké is. Ebből az alapelvből kiindulva közöljük a leveleket is. A reflexiónkhoz annyit még hozzáfűznénk: ha alaposabban elolvassák, rájönnek, nem Petei Judit volt a célszemély. Egy fél szóval sem vontuk és most sem vonjuk kétségbe az igazgató asszony rátermettségét, emberségét. Az első levélben feltüntetett impozáns és tiszteletet érdemlő felsorolás is alátámasztja mindezt. Viszont továbbra is úgy véljük: példamutatóbb lett volna, ha – a listás választási rendszer korában – mindezekre a jótékonykodásokra az UMDSZ-UMDP vagy a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt képviselőjeként kerített volna sort. Szentpéteri Bertalan levele pedig abban erősített meg bennünket – amit régtől hiszünk és vallunk –, hogy a mostaninál is jobb választási eredmények elérése érdekében a két szervezetnek mindenképpen össze kell fogni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó