2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
A járműbehozatal szabályai

Az ungvári vámhivatal értesíti a vállalkozói tevékenységet folyató ukrán állampolgárokat, hogy a továbbiakban Ukrajna Állami Vámszolgálatának 2010. március 10-én kelt 222-es számú rendelete határozza meg, milyen mértékű vámot kötelesek fizetni az érintett személyek az Ukrajnába használati vagy megvásárlási céllal külföldről beruházás eszközeként behozott gépjárművek után.

A külföldről behozott értéktárgyak (gépjárművek) tulajdonjogi rendszabályainak alapvető pontjait az 1996. március 19-én kiadott 93/96-BP jelzésű, "A külföldről behozott értéktárgyak tulajdonjogi rendszabályairól" szóló ukrán törvény tartalmazza.

Az említett törvény tizennyolcadik cikkelyének első bekezdése kimondja, a külföldi állampolgár tulajdonában lévő, Ukrajnába behozott értéktárgyak (gépjárművek) után akkor kötelező vámilletéket fizetni, amennyiben azt értékesítési célból vagy saját használatra hozzák be az országba. Ha külföldi beruházás eszközeként kerül az országba, mentesül a vámilleték fizetésének kötelezettsége alól.

Ugyanezen paragrafus ötödik bekezdése szerint, külföldi beruházás eszközeként Ukrajnába behozott értéktárgy (gépjármű) három év múltán annak a külföldi tőkével működő hazai vállalatnak a tulajdonába kerülhet, amelyiknél eddig is nyilvántartásban volt, ha kifizeti érte a behozatal napján érvényben volt vámilletéket, ám az így tulajdonába került eszközt (gépjárművet) a határon túlra ismét nem szállíthatja.

A 2000. december 7-én kiadott, Ukrajna autópiacát szabályozó 2134-III. jelzésű törvény kimondja, az a gépjármű, amely kedvezményesen, részben vagy teljes egészében vámmentesen került Ukrajnába, csak abban az esetben lehet hazai állampolgár használatába vagy tulajdonába, amennyiben kifizeti a behozatal napján érvényben lévő törvény által előírt összes illetéket.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó