2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szombati színes
Vérszívó szörny Kárpátalján?

Rémület kerítette hatalmába a munkácsi járási Borhalom (Boboviscse) lakóit. A falu portáin ugyanis egy ijesztő kinézetű lény tizedeli az állatállományt. Minden azzal kezdődött, hogy az egyik gazda kiment megetetni a nyulait, de megdöbbenésére valamennyit élettelenül találta. Valami feltörte a ketreceket, átharapta a tapsifülesek torkát és kiszívta a vérét.

A következő napokban a többi állattartónál megismétlődött a pusztítás. Az emberek a chupacabra nevű titokzatos lényről kezdtek beszélni, melynek kártételeiről az ukrajnai lapok, hírportálok is beszámoltak. A vérszívó ugyanis az ország más régióiban is megjelent. A borhalmiak közül néhányan látták is a vadat, mely a faluban száznál több nyulat, kecskét és más jószágot ölt meg.

A károsultak közül a legtöbb baj Anna Derkácsot érte. Huszonnyolc haszonállata veszett oda. A nyulai miatt kesergő Ivan Fedaka szerint a gyilkos leginkább egy középtermetű kutyára emlékeztet. Nagy lompos farka van, feltűnően gyorsan mozog, nagyokat ugrik és jól tud fára mászni.

Mi is az a chupacabra? Létező, vagy csak képzelet szülte valami? A lény először 1995 márciusában tűnt fel az egyik Puerto Rico-i településen, ahol hat juhtetemre bukkantak. Az állatokon talált több kisebb szúrásnyom miatt azonnal állatorvost hívtak, aki megállapította, hogy a jószágok vérét kiszívták. Az egyik szakértő elmondta, az állatokon talált sebeket kutyák okozták, a harapásnyom ugyanis hasonlít a kutyafélék családjába tartozó állatokéhoz. A helyi lakosság szerint a vérengzéseket egy, a kis szürkéknek nevezett földön kívüli fajhoz hasonló lény hajtja végre.

Sokak elmondása alapján egy kutya vagy kenguru féle állathoz hasonlít, hisz úgy mozog, mint egy kenguru, és úgy néz ki, mint valami nagy kutya. Szemei nagyok és vörösek, fülei hegyesek, erős lábán és mancsán 3–3 ujj található. A vaskos testét borító fekete szőrzet pedig lehetővé teszi az éjszakai rejtőzködést. Ragadozó mivoltát mutatja a már önmagában is jól látható két hosszú szemfog a jobb, illetve a bal oldalon. A chupacabra áldozatai nyakán körülbelül 2 cm átmérőjű lyukat fúr, aztán a szervezetébe egy bizonyos véralvadásgátló nyálat juttat, amelynek eredményeként kiszívja a testéből az összes vért. Akik szemtől szemben találkoztak a lénnyel, azt mondták, a bőre puha, és miközben ugrik, foszforeszkáló csíkot húz maga után.

Egybehangzó vélemények szerint nagy intelligenciával rendelkező teremtménnyel állunk szemben. Kinyitja a bezárt ólat, ketreceket és még az ajtókilinccsel is jól boldogul. Hangja nagyon éles, semmilyen más vadon élő állatéhoz nem hasonlítható. A chupacabra nem csak áldozatai vérét, hanem egy két centis lyukon át annak egyes belső szerveit is eltávolítja rettentő sebészi precizitással.

Chilében 2001-ben bukkant fel a rém, ahol egy középkorú nőt támadott meg. Az érintett elmondása alapján a lény által rajta ejtett mély sebek mindössze három nap alatt begyógyultak. Ez meglepte az orvosokat is, hiszen ilyen gyors gyógyulással még sohasem találkoztak eddigi praxisuk alatt. Az is meglepő, hogy a chupacabra nem ölte meg az eddig megtámadott embereket. Pedig megtehette volna.

Egyébként az is említésre méltó paradoxon, hogy ez a misztérium egyre jobban terjeszkedik. Már észlelték Spanyolországban, Írországban, Angliában, Szerbiában, s újabban vidékünkön is.

Hogy mi az igazság? Lehet, hogy valóban odaát van?

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó