2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Bábeli zűrzavar Pesten

"Az idén 15 éves Égtájak Iroda különleges évadnyitó programja a zene, a tánc és az anyanyelv sokszínű egységével kísérletezik. A műsor ihlető motívuma a szenvedélyes keresés és egymásra találás: a Kárpát-medence egész területéről érkező táncosok, zenészek, színészek a fizikai, műfaji és szellemi határokat átlépve keresik a káosztól a harmóniáig vezető utat." – hirdették a szervezők.

Nos, a Vígszínház valóságos Bábellé zűrzavarra hasonlított. Az előcsarnokban egy sorompó zárta el az utat a betérő vendégek legnagyobb meghökkenésére. Ezt még tovább fokozta, hogy néhány szereplő a Kárpát-medence egy-egy országának népviseletében fogadta, az adott állam nyelvén szólt az ünnepség résztvevőihez, kérte el a belépőjegyeket, majd invitálta őket beljebb.

A kavalkádot tovább erősítette, hogy az előtér különböző részeiben – látszólag teljesen összefüggéstelenül – voltak, akik szavaltak, mások a hegedűt szólaltatták meg vagy éppen énekeltek.

– E nagy káosz közepette foglalták el a helyüket a vendégek. A Kinek szíve merre vezet című gálaesten Ruboszky Rita, a Hungarofest igazgatója köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Míg a múlt évben a Délvidék, az idén Erdély hagyományai játszották a főszerepet – nyilatkozta lapunknak Szabó Tibor, a rendezvényen részt vevő eszenyi Ritmus néptáncegyüttes vezetője. – Az esten hét ország több mint 150 táncosa, illetve zenészek és színészek léptek fel, és a káosz harmóniává vált. Markó Béla most nem a román kormány miniszterelnök-helyetteseként vagy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökekeként, hanem költőként lépett a színpadra, s az egyik versét adta elő.

Kárpátalját az eszenyieken kívül a nagydobronyi Hímes és a beregszászi Ludovika táncegyüttes képviselte.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó