2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Mi lesz a Manajló-ház sorsa?

A száz éve született Fegyir Manajlo – akit mi, magyarok, a keresztlevelében rögzített Manajló Tivadarként ismerünk –, Kárpátalja egyik legnagyobb festő ikonjának hagyatéka körül megbolydult a méhkas.

Nem a jeles festőművész centenáriumának méltó megünneplésével vannak gondok, hanem annak a háznak a tulajdonjogával, illetve sorsával, amelyben élt s alkotott, és amely több mint harminc éve műemlék.

Rendkívül furcsa helyzet állt elő, mondhatni, egy képzeletbeli harapófogó, amely bármikor bezárulhat, s a felbecsülhetetlen értékű hagyaték – festmények és egyéb műtárgyak, összesen mintegy kétezer Manajló-alkotás – egyik napról a másikra az utcára kerülhet.

Az ok: bár az épület műemlékként szerepel a nyilvántartásban, két tulajdonosa is van. Egyik része – s ez sem mindennapi! – a földszint, valamint a pince és a padlástér fele egy magánszemély tulajdonában van, aki azt a művész feleségétől kapta ajándékba. A másik rész – az emelet, ahol ma a Manajló-múzeum található, valamint a pince és a padlástér másik része – fölött pedig a polgármesteri hivatal rendelkezik, ugyanis kommunális tulajdon.

A helyzetet nem csak az bonyolítja, hogy a tetőszerkezet hibái miatt a padlástér és az emeleti szobák falai is beáznak, illetve a fűtést a társtulajdonos akkor zárja el, amikor akarja. Hanem az is, hogy az Ungvári Városi Tanács a házhoz tartozó hatvanegy négyzetméteres telket a közelmúltban árverésre bocsátotta, s ugyanez a szándéka a Manajló-ház emeleti részével is, vagyis azokkal a szobákkal, ahol jelenleg a múzeum van.

Az épületben kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyen ott volt Erfán Ferenc festőművész, a Kárpátaljai Boksay József Szépművészeti Múzeum igazgatója, Soltész István festőművész, Ungvár egykori főépítésze, Jurij Hleba, a megyei közigazgatás művelődési főosztályának vezetője, Borisz Kuzma, Ukrajna Festőművészeti Szövetsége Kárpátaljai Szervezetének vezetője, Ivan Nebesznik, a Megyei Közművelődési Főiskola rektora, valamint Szuromi Antal, Magyarország ungvári külképviseletének konzulja.

A művészek és tisztségviselők a sajtó nyilvánossága elé tárták aggodalmaikat, és egyöntetűen az a véleményük, hogy a Manajló-múzeumot jelenlegi állapotában kell megmenteni. Beadványt fogalmaztak és írták alá mindnyájan. Abban is megegyeztek, ahhoz, hogy csatájukat az Ungvári Városi Tanáccsal szemben eredményesen meg tudják vívni, tapasztalt ügyvédre lesz szükség.

Szuromi Antal lapunknak elmondta, pályafutása során nem először találkozik hasonló esettel. Tapasztalatai szerint, "jobb" helyeken a városi tanács talál megoldást az ilyen problémára, és reméli, hogy Ungváron is a művészet érdekei győzedelmeskednek.

Úgy legyen!

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó