2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Veres Péterre emlékeztek

"Az 1920-as békerendszer és Európa átalakulása" címmel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tudományos konferenciát szervezett, mely kapcsolt rendezvényeként sor került Veres Péter festőművész kiállításának megnyitására.

Veres Péter 1945-ben született Csonkapapiban. A középiskola elvégzése után az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola kerámia szakán diplomázott. A képzőművészet különböző ágaiban alkotott. Foglalkozott kirakatrendezéssel, reklám- és plakátfestéssel, belsőépítészettel, szobrászattal, készített kerámiákat, illusztrációkat. Alapító tagja volt a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának. Beregszászban élt. Állandó résztvevője volt a magyarországi alkotótáboroknak. 2004. július 23-án hunyt el a Vérke-parti városban.

A festőművészre lánya, Veres Ágota selyemfestő emlékezett. Mint mondta, a tárlat összeállítói megpróbálták felölelni a művészre jellemző különböző alkotói fázisokat.

Benkő György festőművész barátként emlékezett. Veres Péter formai érzéke kerámiáin és festményein egyaránt megmutatkozott, fejtette ki. Műveire a kiforrottság, a pontos vonalvezetés jellemző. Témáinak forrása a táj, az élővilág, a történelem, de közel állt hozzá a szürreális kifejezésmód is.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó