2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Változások előtt: külön vízum kell a gyereknek

Az április ötödikétől életbe lépő vízumügyi változásokról tartottak tegnap tájékoztatót az ungvári magyar főkonzulátuson. A módosítások bevezetését az Európai Unió által tavaly júliusban elfogadott új közösségi vízumkódex indokolja. A találkozón – a visegrádi együttműködés jegyében – a lengyel felet leszámítva a térség magyar, szlovák és cseh főkonzuljai adtak tájékoztatást.

Elöljáróban Viczián Tamás konzul megerősítette: az Európai Unió nagy reményekkel tekint az új ukrán vezetésre, s jómaga is érdekelt az Ukrajnával szembeni vízumkötelezettség eltörlésében. Ugyanakkor ennek elérése kétoldalú folyamat, s nyilvánvalóan Kijevnek is eleget kell tennie egy sor kötelezettségének a hazai jogalkotás terén.

Az új közösségi vízumkódex leglényegesebb tudnivalóiról dr. Nagy Attila tájékoztatott. Az ungvári külképviselet vezető konzulja szólt az igénylők biometrikus azonosításának bevezetéséről, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az utazási engedélyért folyamodóktól ujjnyomatot fognak kérni.

Ám sietett hozzátenni: Magyarország ukrajnai külképviseletein egyelőre ezt az eljárást nem vezetik be, tehát a vízumkérelmek befogadásakor a közeljövőben még nem fognak biometrikus adatokat kérni.

Ugyanakkor április ötödikétől változik a kérdőív, az adattartalom átláthatóbb lesz. Megszűnik a tranzit vízum. A vezető konzul ezt egy gyakorlati példán igyekezett bemutatni: mondjuk, ha valaki Horvátországba szeretne utazni Magyarországon át, akkor a konzulátuson egy kétszeri belépésre jogosító, de már nem B-típusú tranzit, hanem C-jelzésű vízumot kap. Nem árt tudni azt sem, hogy ezentúl a lejárt, de meghosszabbított érvényességű útleveleket nem fogadják be. A jövőben a szülő úti okmányában szereplő gyermek esetében önálló vízumügyet kell nyitni, azaz külön kérelmet kell benyújtani a számára, s értelemszerűen külön vízummatricát ragasztanak a szülő útlevelébe a gyermekre vonatkozóan, így megszűnik a lehetőség, hogy a szülő vízumára nyomtatják a gyermek(ek) adatait. Ehhez kapcsolódik az a módosítás is, hogy a vízumszerzésnél az engedélynek fenntartott oldalon túlmenően még legalább két üres oldalt kell tartalmaznia az okmánynak. Tehát, ha a szülő mondjuk két vele utazó gyermekének is szeretne engedélyt, akkor már kilenc üres oldalnak kell lennie, háromnak ugye a vízumbélyegző miatt, s még további hat üresnek. Ezentúl az elutasítás okát írásban kell közölni az érintettel, sorolta még az újításokat dr. Nagy Attila. Felhívta a figyelmet, hogy az utazási egészségbiztosításnak az eredetijét kell csatolni a kérelemhez, illetve az ahhoz benyújtott fénykép nem lehet hat hónapnál régebbi. Emlékeztetett, hogy a hatályban lévő szabályozás tíz napot biztosít a képviseleteknek a vízumkiadásra, s az időpont csak a vízumdíj befizetésétől kezdődik, ám indokolt esetben akár 30, sőt 60 napig meghosszabbítható a határidő.

A sajtótájékoztatón jelen lévő négy főkonzul – Sziklavári Vilmos (Ungvár) és Bacskai József (Beregszász) magyar, Marian Sladecek (Ungvár) szlovák, David Pavlita (Lemberg) cseh – közül Szlovákia ungvári képviseletének vezetőjét rohamozták meg a legtöbb kérdéssel. Leginkább arra vonatkoztak a felvetések, hogy schengeni tagországként miként fordulhat elő, hogy más tagállam által kiadott érvényes schengeni vízummal nem engedik be Szlovákiába az ukrán utazókat. A főkonzul pontos válasszal nem tudott szolgálni, utalt arra, hogy a kérdés a szlovák belügyminisztériumhoz tartozó határőrség jogkörébe tartozik. Reméli, "csak rövid távú kellemetlenségről van szó". A probléma gyökere onnan ered, fejtette ki, hogy nemrégiben egyszeri alkalomra érvényes lengyel vízummal özönlötték el sokan az ukrán–szlovák átkelőhelyeket, s ezt kiszűrendő fordítják vissza a más országok által kiadott vízummal rendelkezőket is.

A rendezvényen szintén jelen lévő Halina Horohovszka, az ukrán külügyminisztérium kárpátaljai regionális megbízottja jelezte: akikkel hasonló előfordul, bátran jelentkezzenek hivataluknál, s ők minden egyes eset kapcsán hivatalos jegyzéket fogalmaznak meg, s eljuttatják azt a megfelelő helyekre.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó