2010. március 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 46. (909.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szempont
Drága jegy – magas színvonal?

Néhány évtizeddel ezelőtt Kárpátalján egymásnak adták a kilincset a külföldi művészek, akik állandó telt házat biztosítottak a művelődési intézményeknek. Napjainkban azonban még a belföldi sztárok fellépéseire is csak azok mennek el, akik meg tudják fizetni a borsos jegyárakat.

– Mennyivel lett drágább napjainkban a szórakozás, mondjuk a tíz évvel ezelőttihez képest?

– Állíthatom, hogy 8-10-szeresére emelkedtek a különböző művészek fellépti díjai. Ez nagyon sok. Mint minden mostanában, így a szolgáltatások ára is a sokszorosára nőtt, ez pedig hatással van a szórakoztató iparra, mely szintén egyfajta gazdasági tevékenységnek számít.

– Az árral összhangban a színvonal is emelkedett?

– Mostanában inkább a látványosságra helyeződik a nagyobb hangsúly. Az előadóművészek nem egy sima koncerttel tudják le a fellépésüket, hanem showműsorral rukkolnak elő. Ez pedig rengeteg műszaki berendezést igényel. Ennek ellenére, szerintem, nem lett jobb a színvonal. Régen is voltak igen tehetséges művészek, sőt. A sok technikai trükk, melyet az utóbbi időben alkalmaznak, látszólag javítja a produkciót, ám egyáltalán nem biztos, hogy az adott sztárnak jó hangja van.

– Egyáltalán, van igény a szórakoztató műsorokra?

– A szórakozásra mindig is volt, és szerintem lenne is, csak az anyagiak... Még egy kis költségvetésből összehozott koncertre is 30 hrivnyába kerül a jegy, ami egy család esetén már nem kis pénz, s ezt valóban nem mindenki tudja megfizetni.

– Ezért nem hívnak meg mostanában magyarországi előadókat?

– Akár kéthetente lehetne koncerteket szervezni, hiszen az előadók jönnének. Ám a pénzhiány miatt nem hogy telt ház, de még fél ház sem lenne.

– Egy nagyobb név "bedobása" sem változtatna a helyzeten?

– Nehéz megmondani, mivel ebben az esetben egy jegyért akár 100–200 hrivnyát kellene kérni. A közismert sztárok gázsija pedig 1–3 millió forint között mozog. A plébekről énekelők olcsóbbak, már néhány százezer forinttal is beérik.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó