2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tömegeket fertőz a tuberkulózis

Napjainkban számtalan betegség jelent halálos veszedelmet. Gondoljunk csak a HIV/AIDS-re, a madárinfluenzára... Sokak számára szinte hihetetlen, s ezért nem is veszik komolyan, hogy a tuberkulózis is ugyanolyan végzetes lehet, mint a ma még gyógyíthatatlannak tartott kórok. Legtöbben csupán akkor szembesülnek elterjedtségével, amikor évente márciusban találkoznak a tbc-ellenes kampány felhívásaival, ismertetőivel.

– Ukrajnában 1995 óta beszélnek tbc-járványról, mely egyre veszélyesebb és komplikáltabb, mivel új, a gyógyszerekre rezisztens formái alakulnak ki. Az 1990-es 32-ről 2005-re 84-re nőtt a százezer lakosra számított fertőzöttek száma. 2006 volt az első év, amikor némileg visszaesett terjedési üteme, tavaly 72,7 páciens jutott százezer lakosra – ismertette a számokat Vaszil Szkrip, a megyei egészségügyi főosztály vezetője sajtótájékoztatóján. Mint mondta, Kárpátalján egyelőre stabil a járványügyi helyzet, a mutatók is jobbak az országosnál.

A problémát elsősorban az jelenti, hogy a páciensek 40 százaléka már "széteső" tüdővel kerül orvoshoz. Többségük külföldi munkavállaló, aki az idénymunka idején rossz körülmények között él, nem táplálkozik rendesen, s emiatt a fertőző kórokkal szemben is fogékonyabb. A betegség a munkavállalókon kívül még mindig a szociálisan védtelen rétegeket – a munkanélkülieket, a büntetés-végrehajtó intézetből szabadulókat és a romákat – érinti leginkább, akik nagyvárosainkban folyamatos fertőzésforrást jelentenek, mondta el Joszip Szarvas, a megyei tüdőgondozó főorvosa.

Ugyancsak veszélyforrás, hogy a tbc kórokozója az elmúlt évtizedekben alkalmazkodott az antibiotikumokhoz, ezért új gyógyszerekre lenne szükség az eredményes gyógyításhoz. És még egy tényező. Világszerte nagy a migráció, különféle okokból emberek milliói vándorolnak mindenfajta egészségügyi felügyelet, ellátás és védőoltás nélkül. A leromlott fizikai állapotban lévő emberek pedig új hazájukba magukkal hurcolják betegségüket és fertőző képességüket, tette hozzá Volodimir Markovics, a megyei Köjál különösen veszélyes fertőzésekkel foglalkozó osztályának vezetője.

A szakemberek, így Debreceni Katalin, megyei gyermek tüdőspecialista szerint is ahhoz, hogy visszaszoríthassuk a kórt, tisztában kell lennünk a jellegével. Mivel ugyanis a tbc esetében nem csupán egészségügyi, de szociális problémáról is szó van, az orvosok egymaguk képtelenek úrrá lenni a helyzeten. A szakemberek úgy vélik, az ember egészsége ötven százalékban életvitelétől, húsz százalékban az örökletes génektől, húsz százalékban a környezettől függ és csupán tíz százalékban az egészségügyi ellátástól. A gyakorlat azt mutatja, minél magasabb az egy főre jutó nemzeti össztermék egy országban, annál alacsonyabb a tbc-betegek száma. Magyarországon harminc, Csehországban nyolc, Svédországban hat-hét, az USA-ban kevesebb mint öt fő jut százezer lakosra. Oroszországban ellenben száz, Kazahsztánban pedig még ennél is több ember betegszik meg a veszélyes kórban.

Magyar Tímea

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente világszerte közel 9 millió ember fertőződik meg tbc-vel, s több mint másfél millióan belehalnak a kórba. Jelenleg 50 millióan küzdenek a ragállyal. Ukrajnában 515 ezer pácienst tartanak nyilván ezzel a diagnózissal. A legtöbb beteget Herszon, Mikolajiv és Doneck megyében jegyzik.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó