2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Med+Info
Ha a kismama "kettő helyett eszik"

Gyakran hallani, hogy a várandós kismamának kettő helyett kell ennie. Jó tudni azonban, hogy a kalóriadús táplálkozás befolyásolhatja a születendő gyerek nemét és egészségi állapotát is.

Egy vemhes egerekkel végzett vizsgálat szerint a zsírban és szénhidrátokban gazdag étrend a fejlődő magzat közel 2000 génjére volt hatással, többek közt a veseműködésre is. A legmegdöbbentőbb változások a nőnemű magzatoknál voltak megfigyelhetők, ami arra utal, hogy a lányok fogékonyabbak az anya étrendje által előidézett genetikai változásokra. A fiúknál és a lányoknál eltérő mértékű az olyan betegségek kockázata is, mint az elhízás és az időskori diabétesz, bár a születési súly még nem mutat különbségeket. Korábbi vizsgálatok során megállapították, hogy az anya étrendje terhesség alatt befolyással lehet a gyermek nemére. A kalóriadús táplálkozás, a rendszeres reggelik növelik a fiú esélyét, míg a kevesebb energiát fogyasztó nőknél nagyobb annak a valószínűsége, hogy lányuk születik. Az iparilag fejlett országokban elmúlt 40 évben valamennyivel kevesebb fiú született, mint lány, egyes kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a nők zsírszegényen táplálkoznak, és általában nem reggeliznek. A kalóriadús táplálkozás ugyanis inkább a fiúutódok születésének kedvez.

Mobilmánia

A szolgáltatók szerint a mobiltelefon birtoklása szabadságot és biztonságot nyújt a felhasználónak.

Egy brit pszichiáter viszont bebizonyította, hogy stresszt és viselkedési zavarokat okoz. Miután sikerült nagyjából eloszlatni a félelmeket, hogy a mobiltelefonálás rákot okozna, most egy új szempont került előtérbe Nagy-Britanniában.

Dr. David Sheffield pszichiáter kísérletekkel igazolta, hogy a használók 16 százalékánál viselkedési zavarok alakultak ki, azok viszont, akik csökkentették a telefonálással töltött időt, nyugodtabbak lettek és a vérnyomásuk is esett. A kísérlet során kiderült, hogy a problémás 16 százalék nem mond igazat ebbéli szokásait illetően, ingerült lesz telefonálás után, esetleg túlságosan sokat foglalkozik a mobiljával.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó