2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Összefogás a Szpartak-uszoda megmentéséért

Tovább gyűrűzik az ungvári Szpartak-uszoda körüli botrány. Az elmúlt években egyre kuszább tulajdonosi jogviszonyok, a városi tanács döntései kiverték a biztosítékot a civileknél. Most összefogtak és terveik szerint az ismét kalapács alá kerülő medencét megvásárolják, felújítják, és a megyeszékhelyen élők tulajdonát képezi majd.

Az egykor számos jó nevű kárpátaljai úszót és vízilabdázót nevelő, a múlt század harmincas éveiben Ungvár lakosságának pénzéből épült Szpartak-uszoda évek óta kihasználatlanul, víz nélkül, lelakatolva áll. A városi tanács 2006 végén határozatot hozott kommunális tulajdonba vételéről. Gazdájául a Kárpátaljai Állami Egyetemet nevezték meg. Miután a városvezetés lerázta magáról az évekig koloncként kezelt létesítményt, az egyetem égisze alatt tovább romlottak az állapotok. A múlt év elején, hosszú huzavona után, az Ungvári Városi Tanács jóváhagyta a Szpartak-uszoda eladását. A kiszivárgott információk szerint a létesítmény potom áron került magánkézbe. Ezután felgyorsultak az események, elkezdték bontani a medencét. Rövid időn belül szétrombolták a startköveket.

A civilek nem tűrték ezt és tiltakozásul utcára vonultak. Az ungvári képviselők martalócok!, Ratusnyak – gyerekeink egészségének kiárusítója!, Ügyészség, nyisd már ki a szemed! feliratú transzparensekkel a Gorkij-park bejáratánál közel kéttucatnyian tüntettek. A demonstrálók elérték, hogy a bontást abbahagyják. Ám jogi előrelépés nem történt az ügyben. Egy év alatt tisztázatlan, kesze-kusza szálak szövődtek a Szpartak-uszoda körül. Egyes információk szerint maga a medence a város tulajdonában maradt, míg az azt körülvevő létesítmények és földek magánkézbe kerültek. Azóta a medence víz helyett építési törmelékkel van tele, állaga folyamatosan romlik.

Az Ungvári Városi Tanács ez évi február 5-i ülésén ismét napirendre került az ügy. A képviselők újra úgy határoztak, hogy a medence privatizálható.

Ezek hallatán ismét összefogtak a civilek. Azt tervezik, hogy az uszodát megvásárolják és felújítják.

Hihetetlen, hogy a városvezetés elherdálja a Szpartakot – emelt hangot a döntés ellen Volodimir Csubirkov. – A létesítmény kálváriája 5-6 éve tart, és a mostani állás szerint rövid időn belül lezárulhat. Az már csak a megyeszékhelyen élőktől függ, hogy örökre bezárja-e kapuit a létesítmény vagy ismét az úszók és vízilabdázók kárpátaljai fellegvárává válik, esetleg éppen itt tanul meg úszni a jövő nemzedék. Az elmúlt években a város egyetlen segélykérő beadvánnyal sem fordult a megyei közigazgatáshoz és a Miniszteri Kabinethez, hogy megmentse a medencét a pusztulástól. Az nem megoldás, hogy magánkézbe játsszák a létesítményt, mert ha ez megtörténik, már csak emlékeinkben élhet tovább a Szpartak-uszoda – mondta a képviselő.

– Az előző évtizedekben nagy hagyományai voltak vidékünkön a vízipólónak és az úszásnak, nemzetközi versenyeket szerveztünk – mondja Hennagyij Mordvincev, aki évekig dolgozott edzőként. – Az elmúlt években tehetetlenül néztük, ahogy lerombolják a munkahelyünket, viszont ezt a békát már nem nyeletik le velünk.

Margarita Moscsak, aki nem mellesleg a megyénk vállalkozóit tömörítő szövetség elnöke, már többször szót emelt a privatizáció ellen. Kijelentette, hogy ungvári tehetős vállalkozók összefognak és megvásárolják az aukcióra kerülő medencét.

– Számlát nyitunk a kezdeményezés érdekében, bárki bekapcsolódhat az akcióba – mondta Margarita Moscsak. – Azt szeretnénk, hogy a felújított uszoda ismét az itt élők tulajdonát képezze s hogy minden ungvári gyermek ingyen tanuljon meg úszni. Bízunk benne, hogy közös erővel és összefogással megálljt parancsolhatunk a tékozlóknak.

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó