2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-tár
Szitar az SZBU élén

Vaszil Szitar személyében új vezető került a nemzetbiztonsági szolgálat megyei főosztályának élére. A vezérőrnagy korábban az SZBU Zsitomir megyei első embere volt. Viktor Juscsenko 2008. május 30-án mentette fel tisztségéből. A biztonsági szolgálat napja alkalmából a megyei zenei-drámai színházban megtartott ünnepi nagygyűlésen Vladimir Rokitszkij, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőjének első helyettese mutatta be az új vezetőt.

Új lelkésze van Visknek

193 év után újra tősgyökeres lelkipásztora van a viski református gyülekezetnek. Jenei Károlyt nemrég iktatták be hivatalába. Az eseményen jelen volt Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke és Héder János főjegyző is. Seres János, Máramaros-Ugocsa Egyházmegye esperese a beiktatási ceremónián arra kérte a lelkészt, hogy legyen Isten hű szolgája, igéjének igaz tolmácsolója, a rábízott nyáj gondos pásztora. A beiktatás után felavatták a korábban itt szolgáló Forgon Pál püspök és Vass József esperes emléktábláját, amelyet Balázs István helyi fafaragó készített.

Tájékoztató magyar nyelven

Megjelent az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának felvételi tájékoztatója. A színes képekkel illusztrált magyar és ukrán nyelvű kiadvány részletes felvilágosítást ad a fakultáson működő tanszékekről, a szakirányokról, a hallgatható tantárgyakról és a karon folyó tudományos-kutatói munkáról. Aki többet szeretne megtudni az UNE felvételi szabályairól, illetve a magyar karral kapcsolatos kérdései vannak, a magyarkar.une@gmail.com e-mailen érdeklődhet. Ugyanitt a kiadvány ingyenesen is megrendelhető.

Segítő kéz Ukrajnának

Ne engedje el az EU Ukrajnát, ahol az elnökválasztás nyomán oroszbarát kormányzat alakult – mondta Balázs Péter magyar külügyminiszter Brüsszelben.

A magyar diplomácia irányítója szerint fenn kell tartani Ukrajna számára az európai perspektívát, ami egyfelől a gazdasági együttműködést, másfelől a vízumliberalizációt jelentheti. Az új kijevi vezetés – vélekedett – nem kíván olyan mértékben Oroszország felé fordulni, mint például Fehéroroszország, hanem inkább "Kelet és Nyugat között akarja profilírozni magát". Magyarország úgy látja, hogy az uniónak ebben a helyzetben fenn kell tartania az európai távlatokat Ukrajna számára.

Javult az ország besorolása

Visszaemelte Ukrajna adósbesorolását a rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" sávból a "B" kategóriába a Standard & Poor’s, arra a véleményére hivatkozva, hogy a korábbi magas politikai kockázat mára enyhült.

A rövid futamú devizaadósság osztályzata maradt az eddigi "C" szinten, de a hazai valutában fennálló állami kötelezettségek besorolása javult. Emellett további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást hagyott érvényben a Standard & Poor’s.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó